latinica  ћирилица
22/11/2014 |  11:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Српска слава на листи УНЕСКО - одлука у новембру

Одлука о томе да ли ће се српска слава наћи на Унесковој репрезентативној листи нематеријалног културног наслијеђа биће донијета посљедње седмице новембра.

"Слава као први српски самостални приједлог требало би да скоро сигурно, мада увијек постоји могућност да не, буде проглашена на засједању Комитета за нематеријлано кулурно насљеђе Унеско које ће бити одржано у Паризу од 24. до 28. новембра", рекао је за Тањуг члан Номинационог тима Марко Стојановић.

Он је истакао да је Номинациони тим покушао да досије за упис конципира тако да слава буде "само отвор, она главна врата кроз која ће бити показано сво богатство нематеријалног насљеђа на територији Србије".

Према ријечима Стојановића, слава је кроз вјекове и кроз простор цијеле Србије, односно тамо гдје су Срби живјели у различитим државама и под различитим окупацијама увијек је била симбол српског идентитета.

Као таква је била најрепрезентативнији елемент културног наслијеђа, закључио је он.

Кроз практиковање славе, види се нераскидива веза између званичне побожности, народне религиозности, друштвних ритуала и гозбе, а могу се посматрати и други елементи - начин на који је обликован свечани образац у исхрани, пјесма и игра, инструменти коришћени приликом прослављања...

Стојановић је нагласио да се стављањем славе на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслијеђа, на нивоу свјетске или глобалне заједнице, даје другима увид у цјелокупно нематреријално наслијеђе на територији Србије.

Како је подсјетио, слава је номинована прошле године, док је ове године Центар за нематеријалну културно наслијеђе предложио коло.

Тренутно је у Регистар нематеријалног културног наслијеђа уписано 27 елемената, међу којима су пиротски качкаваљ, пиротски ћилим, пазарске мантије, пјевање из вика, гусле, словачко сликарство...

Било који од тих елемената, као и нови који се припремају могу бити номиновани за Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслијеђа, напоменуо је Стојановић.