latinica  ћирилица
22/11/2014 |  12:34 | Аутор: Агенције

Бебама је мама најбољи лијек

Када бебу нешто боли, присуство мајке је важан параметар – чин тјешења доводи до промјена, било добрих или лоших, на неуронским мрежама које су пресудне за рани развој мозга.

Истраживање тима научника Мединског факултета њујоршког универзитета први пут је показало краткорочни утицај које мајчино присуство има на мозак бебе.

Када бебу нешто боли, „присуство мајке је важан параметар“, истиче се у студији која је представљена на годишњем састанку Друштва за неуронауку, који је одржан ове недјеље у Вашингтону.

Амерички научници су спровели тестове на мишевима којима су давали благе електричне шокове. Открили су да се усред боли активира неколико стотина гена у дијелу мозга који контролише емоције.

Када би, међутим, њихова мајка била у близини, тај број би спао на мање од 100. Мајка, као моћан симбол безбједности и сигурности, не пружа само моралну утјеху.

„Наша студија је показала да мајка која тјеши бебу коју нешто боли не изазива само менталну реакцију. Сам чин тјешења доводи до промјена - било добрих или лоших, на неуронским мрежама које су пресудне за рани развој мозга“, објаснила је вођа истраживања, неуробиолог Реџина Саливен.

Иако помало окрутан према малим мишевима, експеримент би могао да помогне стручњацима у изналажењу нових метода у борби против бола код људи.

„Будући да су опијати превише опасни за бебе због адиктивних својстава, истраживачи су пред изазовом да пронађу алтернативе међу стимулусима окружења, попут мајчиног присуства, који би могли да помогну у ублажавању бола“, навела је Саливенова.