latinica  ћирилица
22/11/2014 |  21:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Готово 700 миграната спасено из вода Медитерана

У посљедњих 48 часова италијанска обалска стража је из вода Медитарана спасила укупно 691 мигранта, што је досад незабиљежен број у тако кратком року.
 - Фото: ТАНЈУГ
Фото: ТАНЈУГ

У ноћи између четвртка и петка из пет чамаца, који су се нашли у опасности у либијским територијаним водама, спасено је укупно 520 људи, након што је комуникациони центар у Риму ухватио позиве за помоћ послате с мобилног телефона, преноси АФП.

Потом је обалска стража похитала у помоћ двјема трговачким лађама које су ухватиле још неке позове за помоћ, након чега је спасена једна група од 78 и друга од 93 мигранта. Нису саопштени подаци о националности спасених.

Упркос томе што се током јесени прилив миграната традиционално смањује, италијанске власти су током ове недјеље спасиле неколико хиљада људи. Истиче се како се мигранти упуштају у све ризичније подухвате.

Током првих шест мјесеци прошле године у земље ЕУ је пристигло готово 8.000 миграната, а у другој половини године 35.000, док их је у првих шест мјесеци ове године пристигло око 65.000. Досад се тај број већ попео на преко 150.000 или у просјеку 400 дневно.
Грчке власти су данас објавиле како је 16 људи спасено, док је четворо нестало када је потонуо чамац с мигрантима (углавном Сиријцима) близу острва Лезбос. Један Узбекистанац је притворен по сумњом да се бавио кријумчарењем људи.