latinica  ћирилица
23/11/2014 |  08:22 | Аутор: Агенције

Суд за злочине на Косову у Холандији

Специјални, међународни суд за ратне злочине на Косову биће смјештен у Холандији, а формирање тог суда не може да се очекује прије љета сљедеће године, рекао је амбасадор Холандије на Косову Роберт Бош.
Правосуђе - Фото: илустрација
ПравосуђеФото: илустрација

 

"Холандија је позитивно одговорила на захтјев за формирање тог суда што је у складу са њеним настојањима да буде свјетски центар правосуђа, али за реализацију тог пројекта најприје је потребна одлука косовске скупштине", рекао је Бош за РТВ 21, а преноси Танјуг.

Бош је додао да, међутим, институционална политичка блокада на Косову утиче на временске рокове за формирање тог суда, јер се тај суд не може оформити без уставних промјена и скупштинске одлуке.

Он је нагласио да је први корак одлука о формирању специјалног суда коју мора да донесе косовска скупштина, а тек послије те одлуке склапа се споразум са Холандијом.

Према његовој оцјени, реализација овог пројекта "није баш једноставна", а изгубљено је доста времена, иако су избори били прије пет мјесеци и, како је рекао, "релативно добри" па није било разлога да се не формирају парламент и влада.

Холандски амбасадор је рекао и да ратификација одлуке о оснивању тог суда искључиво зависи од одлуке косовских институција, односно од формирања скупштине.

"Тек послије тога ћемо преговарати о овој теми", рекао је Бош.