latinica  ћирилица
23/11/2014 |  10:14 | Аутор: РТРС

Начин живота, брзо посезање за лијековима

Убрзан начин живота, стрес, незадовољство, животни проблеми, умор и болови само су неки од разлога због којих наши грађани посежу за лијековима. Надајући се да ће они ријешити све наше тегобе, признали ми то или не, чини се да постајемо нација таблетомана. Да ли је тако?

 Узимамо их и када треба и када не треба, мијењамо међу собом, посуђујемо и према њима се односимо као према бомбонама. Иако грађани тешко признају да их користе, ипак, кажу да у домађинству обавезно имају макар три лијека.

Само у прошлој години домаће и стране фармацеутске компаније од продаје лијекова у Босни и Херцеговини зарадиле су преко 526 милиона марака, што значи да је сваки грађанин у просјеку на лијекове потрошио 123 марке.

„Постојање лијекова је једна корисна ствар све док знамо шта стављамо у свој организам, лијекови нису ништа лоше, нису намјењени да буду лоши, само што непотребна конзумација лијекова није корисна ствар.“кажу грађани у анкети.
Грађани, углавном, без косултација купују лијекове за које није потребан рецепт, а користе их и у намјери да спријече лакша обољења.

"Требамо бити свјесни чињенице да ако ти симптоми потрају, да се у сваком случају треба јавити лијекару, а прије употребе било каквог лијека без обзира да ли је он лијек или ОТЦ препарат или помоћно средство у исхрани, дијететски суплемент, пожељно је ипак консултовати љекара или фармацеута како је увијек и наведено" каже Наташа Станојевић, комерцијални менаџер Здравствене установе "Моја апотека".

 Прије употребе пажљиво почитајте упутство о лијеку. За обавијести о индикацијама, мјерама опреза и нежељеним дејствима посавјетујте се са љекаром или фармацеутом. Ово је домаћа задаћа углавном пензионера, домаћица и НКВ радника, али све чешће и студената. Јер лијек данас постоји за све. Па тако можете побољшати своју концентрацију, за кратко вријеме смршати, убрзати раст косе или једноставно пити неки лијек превентивно.

" Иако и фармацеути и доктори тврде да су лијекови на нашем тржишту квалитетни и да испуњавају потребну норму коју контролише Агенција за лијекове Босне и Херцеговине то не значи да су они безбједни за употребу по сваку цијену. Без препоруке љекара пожељно је избјегавати употребу медицинских средстава", каже психолог Дејан Матијевић.

„Лијекови које узимамо на своју руку могу бити двије ствари, може бити прво да нам представљају лажни осјећај сигурности, да ли лажне или праве, то је сад друга тема, а друго једноставно може бити страх од лијекара, имате доста људи који неће да иду код лијекара из страха од болести, опет имају негдје у својој глави склопљену слику да ће себи помоћи тако што пију лијекове.", навео је психолог Дејан Матијевић. 

 И док се у сваком домаћинству пажљиво његује и чува ормарић са лијековима, пожељно би било да их ипак не употребљавамо и при најмањим тегобама. Некад је једноставније, јефтиније и много здравије посегнути за неким природним методама, а у крајњем случају потражити и савјет љекара.