latinica  ћирилица
23/11/2014 |  14:34 | Аутор: Агенције

Вилијам и Кејт новинарима: Без патика и фармерки!

Војвода и војвоткиња од Кембриџа, принц Вилијам и његова супруга Кејт, од 7. до 9. децембра биће у посјети Сједињеним Америчким Државама, а новинари који ће извјештавати о томе добили су упутства око прихватљивог избора одјеће.

 У жељи да што боље припреми њихов боравак с друге стране Атлантика, краљевска палата у Лондону послала је ноту бројним редакцијама којом их подсјећа да новинари који ће покривати тај догађај морају да поштују стриктни кодекс облачења и понашања.

Бакингемска палата се још са ужасом сјећа да краљица Елизабета Друга није могла да буде фотографисана приликом изласка из воза на станици у Паризу, прошлог јуна, јер фотограф Ројтерса није био у одијелу.

Због овог кикса редакције су остале без краљичине фотографије која биљежи тај тренутак.

Како би све текло по плану и како се поменута грешка не би поновила, Бакингемска палата је послала мејл свим редакцијама које желе да пропрате посјету Вилијама и Кејт у САД.

„Новинари који желе да прате краљевске ангажмане, било у Великој Британији или у иностранству морају да се повинују кодексу облачења у знак поштовања према краљичиним гостима, или било ког другог члана краљевске породице“, истиче се у електронској поруци.

Из палате, такође, напомињу да „мушкарци морају да носе одијело и кравату, док су фармерке и патике апсолутно забрањене“.

Од жена се, пак, очекује да буду „у сукњи или панталонама и сакоу“.

„Ово правило важи и за техничко особље“, стоји у мејлу, у ком се прецизира да је цилиндар (шешир) опционалан.

На сајту Бакингемске палате гдје се ове препоруке могу пронаћи, пише, такође, да фотографи не смеју да снимају чланове краљевске породице са чашом у руци или за вријеме неког оброка.

Забрањено их је фотографисати и док држе говор - „то је могуће учинити само у првој минути након почетка њиховог излагања“.

Строго је забрањено и гласно узвикивати њихова имена како би привукли њихову пажњу, а уколико се деси да им заклоните поглед или станете између њих и публике, лако се може десити да будете доживотно удаљени са краљевских догађања.