latinica  ћирилица
23/11/2014 |  18:08 | Аутор: РТС

Афера на Косову ударна вијест и у свјетским медијима

Кад је британски адвокат Марија Бами прије три године добила прилику да се прикључи посебној јединици Еулекса која се бави криминалом и корупцијом на Косову није се двоумила. Бами данас оптужује управо челнике Еулекса за корупцију. Петнаест година након сукоба, Косово остаје регион безакоња са криминалцима, корумпираним политичарима и ратним злочинцима који сада пријете и интегритету ЕУ, пише британски дневник "Дејли мејл" на почетку интервјуа са Маријом Бами.
Марија Бами - Фото: AP
Марија БамиФото: AP

Марија Бами ријешила је да ризикује своју каријеру и проговори о корупцији у Еулексу
Бами, када се прикључила Еулексу није ни слутила да ће захтијевати истрагу о корупцији међу својим колегама и да ће послије тога бити суспендована са посла. Данас, Бами каже да Еулекс није провјерио њене наводе и да је умјесто тога она кажњена зато што је "проговорила" о цијелом случају.

"Ја сам жртва и моја каријера у Еулексу је завршена. Штавише, ова афера је покренула шире питања о томе шта је Еулекс постигао током шест година постојања и по којој цијени за ЕУ пореске обвезнике.Наш новац иде у ову мисију, а већина особља ради с непуним радним временом иако је плаћена за пуно радно вријеме. Они одлазе са посла четвртком или петком ујутру, лете кући и поново појављују у канцеларијама у понедјељак послијеподне или у уторак ујутро - рекла је Бами за британски "Дејли мејл".

Њена прича је забрињавајућа не само због специјалне антикорупцијске јединице Еулекса, која је до сада прогутала више од 800 милиона евра већ и због тога што би то могло да прерасте у највећи корупционашки скандал унутар ЕУ.

Бами је до компромитујућих података по Еулекс дошла током истраге у косовском Министарству здравља када је ухапшен један од званичника Илир Толај због сумње да је узимао мито од фармацеутских компанија у замјену за уговоре.Толај је прокријумчарио телефон у ћелију на шта није имао право, због чега је Бами добила судски налог да прати његове разговоре.

Она тврди да је из разговора праћених 2012. године постало јасно да Толај прима позиве од људи који тврде да су посредници између италијанског судије Франческа Флорија и Бамијеве шефице, главне тужитељке Еулекса Јарославе Новотне. Посредници су у тим разговорима Толају пренијели да је италијански судија спреман да помогне "јер он то заслужује" а у тим разговорима помиње се и да је Бами незгодна за сарадњу као и да би је требало замијенити. Бами каже да су њој руке биле везане јер није могла да буде у исто вријеме и тужилац и свједок.

Њене сумње су се, међутим, само појачале када је водећи истрагу о бомбашком нападу који се догодио у Приштини 2009. године схватила да породица једног од двојице осумњичених тврди да је судији Флорију платила да их ослободи као и да им је речено да је 300 хиљада евра довољно да се ослободи само један од двојице осумњичених.

- Међутим, када сам то пријавила, све што се десило је да сам ја кажњена. Прво су кренуле тивијалне истраге против мене попут казни за недозвољено паркирање, а сама истрага о сазнањима до којих сам дошла није ни покренута. На крају сам одлучила да све изнесем јавно Косовској телевизији - каже Бами.

Она је тражила и заштиту као "узбуњивач" али све што је добила је отказ који је услиједио прошлог мјесеца након што је у јавности поновила сазнања до којих је дошла. Бами се послије тога вратила у Лондон гдје чека наставак истраге. Еулекс је најавио нову истрагу, али је због нервозе у Бриселу нова шефица задужена за спољне послове у ЕУ Федерика Могерини послала адвоката да надгледа истрагу.