latinica  ћирилица
23/11/2014 |  20:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Затворена биралишта у Тунису

У Тунису су вечерас затворена бирачка мјеста на председничким изборима, првим послије револуције када је 14. јануара 2011. године са власти свргнут предсједник Зејнелабедин Бен Али.
Предсједнички избори у Тунису - Фото: REUTERS
Предсједнички избори у ТунисуФото: REUTERS

На изборима је учествовало 27 кандидата, а ови избори се сматрају коначном етапом постреволуционарне транзиције, преносе агенције.
Регистровано је 5,28 милиона бирача, односно приближно 48 одсто укупног броја становника (10,9 милиона).
У складу са Уставом, шеф државе бира се на мандат од пет година непосредно тајним гласањем.
Премијер Мехди Џома рекао је уочи гласања да они представљају "велику наду за регион".

Предсједнички избори долазе након парламентарних одржаних 26. октобра и право гласа има више од пет милиона грађана. Уколико ниједан од кандидата на изборима не добије потребну већину, други круг ће бити одржан крајем децембра.

Највеће шансе за побједу дају се Беџију Каиду ел-Себсију, 87-годишњем бившем лидеру главне секуларне партије у Тунису Нидаа Тоунес (Глас Туниса) која је освојила 85 посланичких места од укупно 217 у националном парламенту, док је исламистичка партија Енахда обезбиједила 69 места.

Међу кандидатима су и актуелни предсједник Монсеф Марзуки, неколико министара из периода владавине Бен Алија, представник љевичарске странке Хама Хамами, бизнисмен Слим Ријахи, као и једина жена, судија Кaлтхум Каноу.