latinica  ћирилица
24/11/2014 |  11:11 | Аутор: Агенције

Белгија: Штрајк паралисао саобраћај

Штрајк лучких и транспортних радника због нових мјера штедње белгијске владе данас је паралисао саобраћај у тој држави, а нарочито другу највећу европску луку Антверпен.
Штрајк у Антверпену - Фото: ТАНЈУГ
Штрајк у АнтверпенуФото: ТАНЈУГ

Штрајк је дио планиране серије протеста због намјере белгијске владе десног центра да од сљедеће године повећа старосну границу за одлазак у пензију са 65 на 67 година и олакша послодавцима отпуштање радника, јавили су белгијски медији.

Синдикати су најавили да ће сличне акције организовати све док влада не одустане од најављених мјера, а за 15. децембар је заказан генерални штрајк у читавој Белгији.

Радници у неколико сектора су данас обуставили рад у четири од 10 белгијских провинција и знатно омели саобраћај у  земљи, а посебно у луци Антверпен, другој најпрометнијој у Европи. Веза железница између Брисела и Париза је такође у прекиду, а сви поласци за Амстердам су у потпуности отказани.

Неки штрајкачи су блокирали приступ фабрикама, укључујући фабрику "Форд" у Фландрији, како би спријечили колеге да дођу на посао. Ово је први штрајк радника у Белгији откако се протестни марш 100.000 људи у Бриселу против владине политике штедње завршио немирима и сукобима раније овог мјесеца.