latinica  ћирилица
24/11/2014 |  13:22 | Аутор: СРНА

Делегација ЕУ изненађена иницијативом ВСТС

Делегација ЕУ у БиХ изненађена је иницијативом Високог судског и тужилачког савјета БиХ да преиспита Правилник о сукобу интереса чланова овог савјета

Из Делегације ЕУ упозоравају да позитивни напори учињени током протеклих мјесеци не би требало да буду протраћени.

У Делегацији подсјећају да је у мају структурисани дијалог о правосуђу проширен на друга питања из области владавине права, укључујући борбу против корупције, што је био и одговор на оправдане протесте грађана због одсуства опипљивих резултата у овој области.

У вези са тим, дат је сет препорука да би се оснажила одговорност и интегритет правосудних институција и, између осталог, прво регулисало питање сукоба интереса у ВСТС-у, а потом и у правосуђу у цјелини.

Иако поздрављамо брзо реаговање ВСТС да спроведе ове препоруке, па је за своје чланове у септембру усвојило Правилник о сукобу интереса, што је Европска комисија похвалила у Извјештају о напретку за 2014. годину, Делегација ЕУ изненађена је покренутим иницијативама за преиспитивање овог питања на наредној сједници ВСТС - наводи се у саопштењу.

Истакнуто је да ће ЕУ наставити да подржава напоре правосуђа у БиХ за повећање нивоа одговорности и спречавање корупције у својим редовима, као мјере за изградњу повјерења грађана у непристрасан и професионалан правосудни систем.

У том смислу, предстојећи семинар о техничкој помоћи на ову тему требало би да помогне у превазилажењу било каквих нејасноћа и да пружи основу за даља појашњења - оцјењују у Делегацији.

Замјеник шефа Делегације ЕУ Ренцо Давиди раније је ВСТС упутио писмо у којем чланове те институције упозорава на штетност њихове намјере да ван снаге ставе Правилник о сукобу интереса чланова ВСТС-а или да га знатно измијени.