latinica  ћирилица
24/11/2014 |  14:04 | Аутор: АП

Преговори с Ираном напредују, наставак у децембру

Иран и шест свјетских сила коначно су се данас договорили у Бечу да продуже преговарачки процес за још неколико мјесеци, рекли су дипломатски извори.
Преговори у Бечу - Фото: АП
Преговори у БечуФото: АП

"Да, одлука је донесена", рекао је извор, и додао, да ће "преговори бити продужени,а временски оквир ће бити одређен на министарском састанку".

АП је јавио да су САД и Иран у посљедњем тренутку постигли напредак, али да је потребно да се разговори наставе и у децембру. Њихови коментари одговарају ранијим изјавама да су сада преговори постали двострани, уз настојање страна да смање разлике на преговарачком столу, али и да раде на томе да одреде колико ће разговори бити продужени након истека планираног рока, а то је данас до поноћи.

Неименовани западни дипломата је говорио о напретку направљеном овог викенда и додао да ће преговори бити поново настављени у децембру, с тим што њихово место тек треба да буде одређено.

Раније данас, неименовани извор је рекао да ће преговори о иранском нуклеарном програму бити настављени сљедећег мјесеца, вјероватно у Оману, пошто у најновијој рунди преговора није постигнут коначни споразум.

Детаљи о одгађању и наставку преговора још се разрађују, мада је тај извор рекао да Иран за сада не може очекивати било какво ублажавање санкција.

Циљ преговора је да се постигне споразум по коме би санкције уведене Ирану биле постепено укинуте у замјену за ограничавање техеранског нуклеарног програма.