latinica  ћирилица
24/11/2014 |  14:07 | Аутор: Б92

Филип Филиповић најбољи ватерполиста свијета

Српски ватерполиста Филип Филиповић проглашен је за најбољег играча свијета у 2014. години, у избору Свјетске асоцијације водених спортова (ФИНА).
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Филиповић је други пут у каријери изабран за најбољег ватерполисту свијета, а први пут признање је добио 2011. године.

Он је ове године са Србијом постао првак Европе уз титулу у Свјетској лиги, а током љета се из Радничког вратио у италијански Про Реко. Каријеру је 2002. почео у Партизану.

Филиповићу су конкуренција за најбољег на свијету била двојица земљака, Гојко Пјетловић и Душан Мандић, те Мађа - Денеш и Данијел Варга, као и Американац Бонани.

"Ово признање је дошло као потврда дугогодишњег рада у клубу и репрезентацији. По други пут. Самим тим је значај овогодишње награде још већи. Посматрам награду као и сваку титулу, као успјех екипе. Признање је и показатељ какве саиграче имам поред себе. Њима дугујем највећу захвалност, и још једном бих упутио велико хвала што су уз мене и што заједно успијевамо да будемо испред времена у којем живимо. Захвалио бих  и тренерима који су ме увијек враћали на прави пут. И посљедња, али у мом животу најбитнија и некако неизоставна у формули сваког мог успјеха је породица. Њихова безрезервна подршка и енергија коју ми пружају, дају ми снагу да свакога дана будем бољи", рекао је Филип Филиповић, а пренио Б92.

Филиповић је са Србијом освојио Свјетско првенство, четири пута се попео на кров Европе, а два пута био трећи на Олимпијским играма. Освојио је укупно 16 титула, уз два сребра и пет бронзаних медаља.

Са Партизаном је три пута био шампион Србије, са Радничким је освојио Еврокуп, а са Про Реком два пута Евролигу, једном Суперкуп, једном Јадранску лигу, те три пута Серију А.