latinica  ћирилица
25/11/2014 |  14:08 | Аутор: СРНА

Дукић се неће састати са Мероном

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић изјавио је да не жели да се састане са предсједником Хашког суда Теодором Мероном, који је у тродневној посјети БиХ, и да сутра неће доћи на састанак у Челебиће, гдје је током рата био логор за Србе.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Сутрашња посјета једног међународног високог представника Челебићима показује да су људи попут њега након 20 година увидјели да у трагичном сукобу који се десио на просторима БиХ нису страдали само муслимани и Хрвати, него да су страдали и Срби, рекао је Дукић.

- Нажалост, Срби су осуђени на затворске казне у трајању више од 1.000 година, док остале и даље сматрају националним херојима, и зато нећемо да се сусретнемо са Мероном - истиче Дукић.

Мерон ће боравити од 25. до 27. новембра у посјети БиХ, током које би требало да се састане са жртвама сукоба који су се догодили на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека. Он би требало да посјети локације за које је тај суд утврдио да су на њима почињени злочини против Бошњака, Хрвата и Срба током сукоба на простору БиХ.

У плану је да посјети Челебиће, Уздол и Сарајево, а у плану су и његови сусрети са предсједником Суда БиХ Медџидом Кресо, као и високим представником Валентином Инцком.