latinica  ћирилица
25/11/2014 |  16:20 | Аутор: СРНА

Јахорина: Конференција о борби против насиља у породици

На Јахорини је почела дводневна конференција под називом "Зауставимо насиље у породици заједно", на којој ће бити представљени досадашњи приступи у пружању системске подршке жртвама насиља у породици на нивоу локалне заједнице и на нивоу Републике Српске.

Скуп који организује Министарство породице, омладине и спорта Српске одржава се у оквиру обиљежавања Кампање "16 дана активизма против насиља над женама".

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић рекла је Срни да скупу присуствују представници Министарства здравља и социјалне заштите Српске, као и центара за социјални рад из Српске који први треба да помогну жртви издавањем рјешења за смјештај у сигурну кућу.

"Људи се жале да центри то и не раде како би требало. Ми смо овај скуп посветили раду центара за социјални рад, а у наредних 10 дана у низу градова у цијелој Српској биће одржане посебне радионице гдје ћемо радити и са другим субјектима заштите, као што су полиција и тужилаштва", навела је Тешановићева.

Она је додала да ће се на свим скуповима говорити о потреби смањивања насиља едукацијом, при чему је неопходно водити рачуна о томе да насиље трпе и најмлађа дјеца.

"Од тог узраста треба да кренемо, различитим едукацијама, али да учинимо свјесним и оне који су насилници да могу имати помоћ, јер закон предвиђа помоћ и за жртве и за насилнике да се осјећају сигурнијим и да знају коме да се обрате", навела је Тешановићева.

Министар правде Српске Горана Златковић рекла је да је кривично законодавство у Српској усаглашено са Законом о заштити од насиља у породици, прије свега, Кривични закон Републике Српске, као и Закон о прекршајима који је обухватио заштиту жртве од насиља у породици.

"Уведена је нова одредба која се тиче кривичне санкције, која значи увођење поново затворске казне у прекршајном поступку. На тај начин брже и ефикасније ћемо процесуирати починиоце насиља и не само насиља у породици, већ и других насиља, поготово на јавним скуповима, као што су спортске манифестације", нагласила је Златковићева.

Она је додала да је кривично законодавство Српске дефинисало и пооштравање кривично-правне санкције за починиоце насиља у породици.

"Сада остаје да пратимо реализацију ових законсхих пројеката који су усаглашени са свим европским стандардима и конвенцијама и да их, уколико буде потребе, коригујемо", закључила је Златковићева.