latinica  ћирилица
25/11/2014 |  20:04 | Аутор: Агенције

Хаос у Фергусону, протести широм САД

Након одлуке пороте да се не подиже оптужница против бијелог полицајца за убиство афроамеричког тинејџера у Фергусону, у овом америчком граду избили су нереди.

Демонстранти су изашли и на улице многих градова широм САД како би изразили протест због одлуке пороте.

Због одлуке Велике пороте америчке савезне државе Мисури, у протестима на улицама Фергусона грађани су се сукобили с полицијом, паљени су локали и аутомобили, јавља ББЦ. Како јавља РТ, до сада је полиција привела 29 демонстраната у Фергусону.

Нереди су, осим у Фергусону, избили и у још неким америчким градовима. Тачан број ухапшених на протестима широм земље још је непознат.

Током објављивања одлуке, државни тужилац је рекао да су сви докази исцрпно испитани и да су неке од изјава сведока биле супротне нађеним доказима.

Породица убијеног младића је дубоко разочарана овом одлуком.

Након саопштене одлуке пороте да нема основе за подизање оптужнице против Вилсона, грађани су изашли на улице око полицијске станице, а затим је одјекивала пуцњава.

Током протеста су разбијени излози продавница, а запаљено је неколико аутомобила. Медији извјештавају и да је запаљено 12 локала, међу којима и једна апотека.

Полиција је на то одговорила сузавцем и димним бомбама, али ниједан метак није испалила, јавио је ЦНН.

Подсјетимо, ненаоружаног црног тинејџера Мајкла Брауна убио је, у 9. августа у Фергусону, полицајац Дарен Вилсон испаливши у њега више хитаца, што је подстакло дугогодишњу расну напетост у граду у којем су Афроамериканци у већини, али бијелци доминирају у структурама власти.

Док су свједоци убиства истицали како је Браун имао руке подигнуте увис, очигледно у знак предаје, дотле су у полицији Мисурија тврдили да се прије кобног пуцња водила борба између тинејџера и полицајца.

Протести и хапшења широм САД

Осим у Фергусону, хиљаде Американаца протестовале су широм земље због одлуке пороте.

Око хиљаду демонстраната изашло је на Тајмс сквер у Њујорку и прошетало градом. Полицајци су контролисали кретање демонстраната, а полицијски хеликоптер је надлијетао њујоршки трг.

На Јунион скверу такође се окупила група демонстраната уз поруке "Затвор за полицајца убицу" и "Важни су и животи црнаца".

У Вашингтону се неколико стотина демонстраната окупило испред Бијеле куће и узвикивало "Руке увис, не пуцајте!" - паролу с ранијих демонстрација у Фергусону.

Демонстрације су одржане и у Бостону, Лос Анђелесу, Филаделфији, Денверу, Сијетлу, Чикагу и Солт Лејк Ситију, али су углавном протекле без већих окршаја с полицијом.

У Оукленду (Калифорнија) је око 2.000 људи блокирало ауто-пут према америчкој телевизији ЦБС, послије чега су услиједила хапшења.

Амерички предсједник Барак Обама позвао је на мир и разумијевање, апелујући и на становнике и на полицајце да буду уздржани.

Обама је изјавио да је разумљиво да ће неки Американци бити "веома разочарани, па чак и гњевни", али је поновио ранији апел родитеља убијеног младића да протести треба да буду мирни.

Званичник руског Министарства иностраних послова надлежан за људска права Константин Долгов рекао је да је одлука пороте у америчком граду Фергусон да се не подигне оптужница против полицајца који је у августу убио ненаоружаног Афроамериканца одраз расне дискриминације у САД.

- Расна дискриминација, расне и етничке тензије су главни изазови за америчку демократију, стабилност и интегритет америчког друштва. Ми можемо само да се надамо да се америчке власти озбиљно баве тим питањима и другим изазовима у области људских права у својој земљи, рекао је Долгов.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун позвао је данас демонстранте у Фергусону, и на другим мјестима у САД, да се уздрже од насиља и позвао америчке органе за провођење закона да заштите право људи на мирно окупљање, преноси Ројтерс.