latinica  ћирилица
25/11/2014 |  20:50 | Аутор: Политика

Несавесним возачима и трајно одузимање аутомобила

Министарство унутрашњих послова Србије данас је представило приједлоге измјена Закона о саобраћају усмјерене ка већој безбједности на друмовима којима је предвиђено, у одређеним драстичним случјевима кршења закона и трајно одузимање возила.

 Предложене измјене тог закона, које ће се ускоро наћи у парламенту, представио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, нагласивши да је њихов циљ спасавање живота свих учесника у саобраћају.

Стефановић је истакао и да се предложеним измјенама пооштрава казнене политика, истакавши да ће се истовремено појачано радити на превенцији и едукацији.

Он је навео и да је заштитна мјера одузимања возила планирана када се ради о посебним облицима насилничке вожње, када се рецимо вози без возачке дозволе или у алкохолисаном стању већем од два милигама по милилитру.

Према његовим ријечима, то возило се рачуна као оруђе или „као опасно средство које угрозило не само тог које је возио већ и друге учеснике у саобраћају” и то је једна од заштититх мјера.

„Знате, ако неко сједне мртав пијан у возило без возачке дозволе не треба сутра да се буни ако му држава одузме возило... То возило је постало оруђе исто као пиштољ... Тај човјек је тиме што је урадио угрозио безбједност и буквално покушао да убије неке људе”, рекао је он.

Стефановић је додао и да када се под дејством алхохола сједне за волан „онда се дешава да се прође кроз црвено свјетло, да возе 200 на сат кроз град, да падну у ријеку са човеком у гепеку... и то су страшне ствари”.

Стефановић је новинарима представио предложене мјере од којих се неке тичу и на повећању безбједност дјеце у возилима.

„Предложено је да се помјери граница коришћења дјечјих сједишта до 12 година или коришћање безбједносних подметача уколико дијете није достигло висину од 35 центиметара”, рекао је он додавши да је тај приједлог у складу са европском праксом.

Према његовим ријечима, одредбе за насилничку вожњу су знатно строжије и односе се и на насељена мјеста и и на друмове ван насељених подручја као и за вожњу под дејством алхохола.

„Пробна возачка дозвола ће се издавати на рок од двије године лицама које први пут полажу возачки испит за путничка возила и моторцикле а изузетно ако то ураде прије навршене 19 године живота пробна дозвола важиће до 21 године живота”, рекао је он.

Према његовим ријечима, предложено је и да се продужи вријеме у коме се не може управљати возилом на основу пробне возачке дозволе током ноћи на период од 23 до 6 сати ујутро.

Стефановић је навео и да је приједлогом мјера обухваћена и област техничких прегледа возила, објаснивши да је у тој области планирано и увођење информациног система.

Стефановић је нагласио и да ће полција истовремено учинити све што може на превенцији али и модернизацији саобраћајне полиције.

„Желимо да покажемо да није само репресија ствар коју ћемо примењивати ...појачаћемо контролу на путевима и наставићемо да модернизујемо саобраћајну полцију”, рекао је Стефановић.

Млади чине скоро четвртину од укупног броја жртава саобраћајних незгода у Србији. Према подацима МУП-а Србије, у посљедњих десет година на путевима је погинуло више од 1.500 младих, а само у посљедње двије године 292 младе особе су изгубиле живот у саобраћајним несрећама. Млади на путевима најчешће гину петком, суботом и недјељом. Узроци ових саобраћајних незгода су превелика брзина, вожња у алкохолисаном стању, непоштовање првенства пролаза, непрописно и небјезбедно претицање. Млади возачи, показују подаци Агенције за безбједност саобраћаја, чине 15 одсто укупно погинулих возача у саобраћају.