latinica  ћирилица
26/11/2014 |  08:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Протести у Охају због убиства дјечака

Неколико стотина људи у протестној шетњи Кливлендом је синоћ привремено блокирало веома прометни аутопут у знак протеста против инцидента у којем је неколико дана раније полицајац на игралишту убио 12-годишњег дјечака који је потегао играчку - реплику пиштоља.

Полиција је током синоћњег протеста преусмјерила саобраћај, али није предузимала никакве мјере против демонстраната, који су прво сјели усред једне велике раскрснице, а затим прошетали поред Градске вијећнице и изашли на аутопут, узвикујући фразе попут: "Руке горе, не пуцајте" и "Нема правде, нема мира", пренијела је агенција АП.

Дјечак Тамир Рајс је убијен у суботу, пошто је на њега пуцао полицајац који је на терен изашао по пријави непознате особе да неко на игралишту маше "вјероватно лажним" пиштољем.

Полицајци су пуцали у дјечака кад је одбио да подигне руке и посегнуо за појасом у којем је имао нешто што је личило на пиштољ. Полиција је касније утврдила да је Тамир имао реплику пиштоља, односно ваздушни пиштољ који испаљује пластичне куглице.

Шеф кливлендске полиције Калвин Вилијамс није желио да коментарише протесте у свом граду, који се одвијају истовремено са демонстрацијама широм Америке због одлуке пороте у Фергусону, у савезној држави Мисури да се не подигне оптужница против бокелог полицајца Дарена Фергусона, који је из ватреног оружја убио ненаоружаног црног тинејџера Мајкла Брауна.