latinica  ћирилица
26/11/2014 |  08:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Протести широм САД, Национална гарда у Фергусону

У предграђу Сент Луиса, Фергусону, другу ноћ заредом одржани су протести због одлуке Велике пороте да бијели полицајац који је убио ненаоружаног афроамеричког тинејџера не буде оптужен, а протести су се проширили на читаву земљу.
Протести у Фергусону - Фото: AP
Протести у ФергусонуФото: AP

Гувернер Мисурија Џеј Никсон,  изјавио је да је број припадника Националне гарде у области Фергусона који помажу полицији троструко повећан и да их сада има више од 2.000.

Демонстранти су запалили аутомобил патролне полиције у Сент Луису, а полиција је прогласила протесте "нелегалним окупљањем", упозоравајући демонстранте и новинаре да би могли бити ухапшени.

У међувремену, припадници Националне гарде блокирали су  Западни Флорисант, пут који иде кроз Фергусон,  који је прве ноћи протеста био поприште највећих паљевина и пљачки.

Полиција из полицијске станице у Фергусону  растјерала је око 100 демонстраната који су узвикивали пароле и носили транспаренте на којима је, између осталог, писало: "Нећете нас ућуткати".

Они су послије тога потиснути у правцу градске скупштине у Фергусону, гдје је запаљено патролно возило, а  полиција је за разбијање демонстранција бацила сузавац и послала оклопне транспортере да би успоставила ред.

Број демонстраната  ноћас је био мањи него у понедјељак, али су се агресивније групе маскираних демонстраната сукобиле са полицијом и било је извјештаја да је једна апотека опљачкана.

"Животи и имовина људи морају бити заштићени. Становници заслужују мир", поручио је гувернер Никсон.
За то вријеме хиљаде демонстранта шетало је улицама и ауто-путевима , ометајући саобраћај на мостовима и у тунелима у Њујорку због чега је неколико људи ухапшено.

Мирни демонстранти су изашли и на улице Вашингтона и протестовали испред Бијеле куће, наводи АФП.
Углавном мирни протести одржани су и у другим мањим и већим градовима од Окланда и Сијетла на западној обали до Атланте, Филаделфије и Бaлтимора на источној.

У Лос Анђелесу је око 500 људи свих раса, међу којима су били и  родитељи с  дјецом , шетало у правцу полицијских станица.
У Портланду и Денверу полиција је, према неким извјештајима, употријебила сузавац. Си-Ен-Ен је јавио да су мањи и већи скупови одржани у 170 градова широм САД.

Предсједник САД Барак Обама изјавио је  да особе које су прибјегавале насиљу треба да буду изведене пред суд, али је признао да код мањина постоји дубоко укоријењено незадовољство зато сто сматрају да се полиција не понаша фер према њима.

"Постоје продуктивни начини да се одговори и да се изразе те фрустрације, а постоје и деструктивни начини за то. Паљење зграда и аутомобила, уништавање имовине, довођење људи у опасност. То је деструктивно и за то нема изговора.То је криминал", рекао је Обама.

Адвокати породице убијеног Мајкла Брауна критиковали су тужилаштво због тога што је порота заључила да је полицајац Дарен Вилсон убио 18-годишњег младића у самоодбрани.