latinica  ћирилица
26/11/2014 |  09:20 | Аутор: СРНА

За фингирану ексхумацију у Бућа Потоку 1,7 милиона КМ

За припрему, пробно копање и ексхумацију на сарајевској депонији у насељу Бућа Поток, који нису дали резултате, Тужилаштво БиХ потрошило је 1,2 милиона КМ, за санацију локације тражи додатних 500.000 КМ, а у удружењима која окупљају породице несталих тврде да је свјесно копано површно и на погрешним мјестима да остаци убијених не би били пронађени.

У исто вријеме за прошлогодишње пробно копање и ексхумацију на тој локацији фирмама "Копко" и "Бајо" из Источног Сарајева исплаћено је само 120.000 КМ од 280.000 КМ, пише "Глас Српске".

"С обзиром на то да овим фирмама није био исплаћен новац, оне су одустале од радова, па је ангажована фирма `Градско гробље` из Високог, али нико не зна колико је новца она добила", каже извор "Гласа".

Ископавања су неколико пута прекидана, локације на којима су радови обављани више пута мијењане, да би у априлу ове године све било обустављено без иједног пронађеног тијела.

Лист наводи да у удружењима која окупљају породице несталих тврде да постоје докази да су на депонију бацани убијени сарајевски Срби, али да се свјесно копало површно и на погрешним мјестима да њихови остаци не би били пронађени.

Предсједавајући Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Милан Мандић каже да је тачно да главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић тврди да је за тражење несталих у Бућа Потоку потрошено више од милион КМ.

"На разговору код Салиховића био сам крајем августа. Тада је и мени рекао да је за радове у Бућа Потоку потрошено 1,2 милиона КМ, што ме запрепастило. Не знам на шта је могло отићи толико новца. Знам само да је Тужилаштво фирмама из Источног Сарајева остало дужно 160.000 КМ, а дуг је свјесно направљен да их отјерају са тог посла", каже Мандић.

Он додаје да је за наставак ексхумације ангажовано "Градско гробље" из Високог, а да је из тог процеса искључен Институт, чиме су прекршени Закон о несталим лицима и наредба Суда БиХ. Према том закону, ексхумацију врши искључиво Институт под патронатом поступајућег тужиоца.

У Тужилаштву су крајем априла потврдили да су у Бућа Потоку обустављени сви радови на тражењу и ексхумацији посмртних остатака убијених сарајевских Срба. Тада су рекли да се чека стручни налаз вјештака геодетске струке о безбједности даљег копања.

На сарајевској депонији 18. октобра прошле године по наредби Тужилаштва БиХ започета је ексхумација на новом локалитету након што је претходна ексхумација прекинута 30. августа, јер Тужилаштво није измирило обавезе према фирмама из Источног Сарајева.

Тужилаштво је ексхумацију на другом мјесту започело наводно на основу сателитских снимака ангажујући фирму "Градско гробље" из Високог.