latinica  ћирилица
26/11/2014 |  10:09 | Аутор: СРНА

Човић: Већину у НСРС уважавати при формирању власти на нивоу БиХ

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић сматра да већина коју је у Народној скупштини Републике Српске обезбиједио лидер СНСД-а Милорад Додик , представља расплет догађаја какав је очекивао, те да то треба уважавати и приликом формирања власти на нивоу БиХ, у супротном у БиХ могу настати нови проблеми и криза.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић је упозорио да би у случају различитих скупштинских већина у Републици Српској, Федерацији БиХ /ФБиХ/ и БиХ могло бити озбиљних проблема у БиХ и функционисању институција.

Он је за "Дневни аваз" рекао да побједници треба да формирају власт у три народа, јер они који формирају власт у Српској и ФБиХ требало би да то учине и на нивоу БиХ.

Човић очекује да процес успостављања власти у Републици Српској убрза расплет и у ФБиХ.

Човић је навео да је разговарао са замјеником  предсједника СДА,  Бакиром Изетбеговићем, те додао да је сада потребно формирати власт у кантонима а у наредне двије седмице конституисати Дом народа ФБиХ, да би након тога имали предсједника Федерације који предлаже мандатара за састав федералне владе и да се заједно иде на позицију предсједавајућег Савјета министара БиХ.

"Једноставно ћемо ићи темпом да у овој години имамо власт. Вјерујем да прије Божића, 25. децембра, можемо имати именоване мандатаре", нагласио је Човић, који је и члан Предсједништва БиХ.

Човић је рекао да је циљ споразума СДА-ДФ-а и СДС-а, ПДП-а и НДП-а био да ојача СДС и његове партнере у борби за власт у Републици Српској, али да тај циљ, очигледно, није остварен.