latinica  ћирилица
26/11/2014 |  15:58 | Аутор: РТРС

Мишо Кочић режира концерт Милиграма

Захваљујући труду, раду, креативној енергији и вјери у посао којим се бави, Мишо Кочић, главни реализатор на Радио-телевизији Републике Српске , добио је прилику да режира концерт бенда "Милиграм", који ће 29. новембра бити одржан у "Комбанк арени" у Београду.
Мишо Кочић - Фото: РТРС
Мишо КочићФото: РТРС

Кочић је, такође, био ангажован на хуманитарном концерту који је овај састав одржао у јуну у Бањалуци, а управо захваљујући томе остали су у контакту и убрзо је услиједио позив од Александра Милића, фронтмена "Милиграма", да ради и режију њиховог великог наступа  29. новембра у "Конбанк арени" у Београду.

Како је дошло до сарадње са Милиграмом?

Група “Милиграм“ је у јуну ове године одржала концерт на “Градском стадиону“, а РТРС- је преносила тај концерт уживо. Ја сам био редитељ преноса. Тај пројекат се завршио доста успјешно. Милију, фронтмену групе “Милиграм“, се свидио начин на који је све то одрађено и реализовано, и услиједио је њихов позив да сарадњу наставимо концертом који се одржава у “Београдској арени“.

Који од досадашњих ангажмана бисте издвојили као највећи изазов?

У досадашњем раду на телевизији, радио сам све жанрове. Један од већих изазова је представљао пренос отварања Свјетског првенства у рафтингу, као и пренос трка из кањона Врбаса и Таре. За ту прилику је ангажован сав технички потенцијал РТРС-а и захвањујући подршци колега из технике тај пројекат је успјешно завршен. Поменуо бих и панк оперу “Дом за вјешање“, коју смо радили у директном преносу са Градског стадиона. То је био прилично захтјеван пројекат, али ми је драг због чињенице да је оперу режирао Емир Кустурица, а ја сам режирао директан пренос.

Колико Вам посао на телевизији дозвољава да будете креативни?

Редитељски посао је сам по себи креативан и занимљив, али доста често околности у којима се ради диктирају количину креативности. Кад кажем околности мислим на жанр емисије, техничке услове и наравно буџет. Рекао бих да постоје двије врсте креативности. Прва је како осмислити реализацију неког пројекта, да он изгледа што занимљивије и да буде гледан. Често смо у раскораку између жеља и идеја са једне стране, и финансијских могућности са друге. Е ту онда долази други вид креативности. Како извући из минималних средстава максимум. Ту креативност посебно испољавају наши продуценти.

Посао редитеља није ни мало лак, како и да ли имате могућност бирати екипу са којом ћете радити?

Најчешће да. Јако је битно да екипа са којом сарађујете буде компатибилна, да разумију идеју и да дају све од себе да се посао успјешно заврши. На концерт Милиграма са мном иде екипа камермана и видео-миксер, што ће ми знатно олакшати реализацију јер се ради о искусним људима, који знају свој посао.

Да ли постоји жанр у којем се нисте остварили, а вољели бисте?

Мислим да су играни програми изазов и жеља за сваког редитеља. Надам се да ће у будућности телевизија наћи начин да покрене продукцију играног програма. Постоји велики потенцијал у стручном кадру јер сви сектори имају академски образоване раднике којима не недостаје знања и креативности, а посебно жеље. То показују и награде које колеге освајају на разним фестивалима. Међутим, то су углавном документарне форме за које се успију наћи средства. Тако да ће ми бити драго уколико буде могућности да радим игране програме.

Мишо Кочић је режију на Академији умјетности, у Бањалуци, завршио  2008. године. На РТРС-у ради већ 15. годину, а својим радом и трудом доказао је да један од врхунских стручњака на овим просторима. Једна од потврда је и позив да режира концерт групе "Милиграм" .