latinica  ћирилица
27/11/2014 |  10:21 | Аутор: РТРС

Ђукановићев заокрет: Санкције Русији су погрешан пут

"Санкције које су уведене Русији због кризе у Украјини нису прави пут", оцијенио је премијер Мило Ђукановић.

Ђукановић је у разговору за аустријску новинску агенцију АПА рекао да, и поред традиционалног пријатељства са Русијом, Црна Гора има право да самостално креира политику. 

“Санкције према Русији због украјинске кризе премијер Црне Горе сматра погрешним путем. Иако сувереност сваке државе мора да буде очувана, санкције воде само ка томе да привреде на обије стране посрћу. Обије стране морају да подузму све напоре да превазиђу проблеме”, пренијела је АПА  ријечи Ђукановића чија се  влада придружила санкцијама ЕУ против Русије.

Подсјећајући да Црна Гора до краја 2015.  треба да испуни задатке за чланство у НАТО-у, аустријска агенција подсјећа да то није по вољи Русији. Агенција подсјећа да је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров назвао провокацијом ширење алијансе ка западном Балкану. Наводи се да су руски грађани инвестирали у црногорску економију као и да представљају  више од 30 процената страних туриста. 

"И поред традиционалног пријатељства са Русијом, Црна Гора има право да креира своју политику. Желимо да наставимо тим курсом", рекао је Ђукановић.

АПА наводи да Црна Гора има репутацију земље у којој су највиши званичници, међу којима је и Ђукановић, повезани са корупцијом. Подсјећа се да је ЕК у посљедњем извјештају о напретку указала на проблем корупције и организованог криминала, као и притиске на медије. 

"Извјештај посматрамо као објективни поглед споља на наше слабости. Разумијем да ЕУ инсистира на правној држави, али проблеми се не дају ријешити ако се не нађе њихов коријен. А коријен је недостатак привредног развоја”, рекао је он, наводећи да је држава  истраживала нападе на медије.

„Напад на медије значи напад на европски пут. Држава је учинила неке ствари да би поспјешила слободу медија", рекао је Ђукановић.