latinica  ћирилица
27/11/2014 |  10:33 | Аутор: СРНА

Пронађен Шекспиров "Први фолио"

Риједак и изузетно вриједан "Први фолио", односно сабрана дјела Вилијема Шекспира, који се сматра најзначајнијим дјелом енглеске књижевности, пронађен је у малом граду у Француској.
Шекспиров "Први Фолио" - Фото: AFP
Шекспиров "Први Фолио"Фото: AFP

Књига је лежала 200 година у библиотеци у Сен Омеру, у близини Калеа, на сјеверу Француске. Открили су је библиотекари који су планирали изложбу о историјским везама тог региона и Енглеске.

"У књизи недостаје неколико страна, укључујући и насловну", рекао је библиотекар Реми Кордоније.

Он је додао да су због губитка прве странице и уводног дијела библиотекари каталогизилирали књигу као неспецијално старо издање.

"Фолио" је прво издање које обухвата 36 од 38 познатих Шекспирових драма, које је првобитно штампано 1623. године, седам година након смрти писца.

Шекспирови пријатељи и колеге глумци Џон Хемингс и Хенри Кондел приредили су "Први фолио" и сматра се да су захваљујући томе Шекспирова дјела остала доступна генерацијама. То је једини извор за 18 његових драма, укључујући трагедију "Магбет" и комедију "Буру".

Вјерује се да је урађено 800 примјерака, од којих се за 233 вјерује да постоје и данас, пренио је Би-Би-Си.

У издању пронађеном у Француској налази се неколико руком написаних напомена у вези са измјеном неких термина у тексту.

Занимљиво је да "Први фолио" није најрјеђа књига коју посједује библиотека у граду Сен Омер. Ова библиотека посједује Гутенбергову "Библију", чијих је мање од 50 примјерака преживјело до данас.