latinica  ћирилица
27/11/2014 |  10:45 | Аутор: РТРС

Ван Ромпеј: Британски излазак из ЕУ не би је уништио

Одлазећи предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј рекао је да ЕУ не би могла да преживи без Француске, а не Велике Британије.

Он је истакао да би излазак Велике Британије из састава ЕУ само “ранио“ пројекат Европске уније, док би таква одлука Француске изазвала “смрт“ ЕУ.

Говорећи о недавним наводима премијера Велике Британије Дејвида Камерона да ће Британија напустити ЕУ, он је истакао да фундаментални принципи Европске уније нису не могу бити предмет преговора.

“Мислим да би европски партнери могли веома озбиљно да размотре захтјеве званичног Лондона, али преговора око кључних ствари, као што је слобода кретања, неће бити“, рекао је Ван Ромпиј.

Холандски дипломата је истакао да ће питање Британије бити кључно за његовог насљедника на мјесту предсједника Европског савјета, Доналда Туска, захваљујући Камероновом обећању да ће размотрити чланство Британије у ЕУ на референдуму 2017. године, уколико Торијевци буду побиједили на изборима сљедеће године.

“Немам на чему да приговорим Британцима... Њихова влада је била конструктивни партнер, али није дио можда и највећих пројеката, заједничке монете и Шенгенске зоне. У сваком случају, излазак Британије не би оставио велике посљедице на ЕУ, док би таква одлука Француске представљала смрт ЕУ“, истакао је Ван Ромпеј.