latinica  ћирилица
27/11/2014 |  12:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Мерон у Сарајеву: Непотребна превелика пажња Шешељу

Предсједник Међународног кривичног суда за бившу Југославију Теодор Мерон оцијенио је да се иступима Војислава Шешеља непотребно придаје превелика пажња.
Теодор Мерон у Сарајеву - Фото: AFP
Теодор Мерон у СарајевуФото: AFP

"Мислим да медији превише говоре о Шешељу дајући му публицитет који не заслужује", рекао је Мерон новинарима у Сарајеву гдје се налази у посјети.
Мерон је рекао да не може да се мијеша у Шешељеве јавне иступе и да је Србија, гјде се Шешељ налази, суверена земља и да то треба да регулише.

Поводом данашње расправе о Шешељу у ЕП у Стразбуру, а затим и у СБ УН, Мерон каже:
"Ако ће се расправљати, нека се расправља. Нема шта да се крије и веома је добро бити транспарентан у свим стварима. Не смета ми постављање било каквих питања".
Он је навео да у цијелом случају постоје "бројни неспоразуми".

Расправно вијеће Хашког суда одлуку о привременом пуштању Шешеља на слободу донијело искључиво на основу хуманитарних разлога, односно због његове тешке болести, а тужилац Трибунала се није жалио па одлука о привременом ослобађању никада није ни доспјела до призивног вијећа Трибунала.

Он је додао и да као предсједник суда не може да се мијеша у одлуке расправног вијећа нити у његову комуникацију с Тужилаштвом које је, како је истакао, имало и могућност и право увида у сву медицинску документацију која је била основ за Шешељево привремено ослобађање.