latinica  ћирилица
27/11/2014 |  12:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Кремљ и Кијев демантују тврдње о руским пријетњама Украјини

Руски предсједник Владимир Путин разговарао је у сриједу телефоном са украјинским колегом Петром Порошенком, изјавио је данас Путинов прес секретар Дмитриј Песков, демантујући писање украјинских медија о наводним Путиновим пријетњама предсједнику Украјине.

"Заиста, јуче је на иницијативу украјинске стране одржан телефонски разговор, размотрени су билатерални односи и ситуација на југоистоку Украјине", рекао је Песков.

Поједини украјински медији у сриједу су, позивајући се на изворе из Порошнковог окружења, писали да је Путин у разговору пријетио новом офанзивом, уколико Украјина не одустане од ступања у ЕУ и НАТО, као и ако не призна тзв. Доњецку и Луганску Народну Републику, подсјећа украјинска агенција УНН.

"Писање неких медија, прије свега украјинских, о садржини разговора представља измишљотину и не одговара стварности", рекао је Песков.

И предсједничка администрација у Кијеву негирала је постојање било каквих пријетњи током разговора.

Шеф информативне службе Порошенкове администрације Ирина Фриз рекла је да је нетачно да је било "икаквих претњи на рачун суверене државе", пренијела је агенција Укринформ.

Такође је рекла да је нетачна информација да је телефонском разговору двојице лидера присуствовао руски амбасадор у Украјини Михаил Зурабов.

"Званично. Амбасадор Зурабов није јуче присуствовао телефонском разговору предсједника Украјине са Путином, тако да информација о томе из медија подједнако је нетачна као и она да је на рачун суверене државе било икаквих пријетњи", написала је Фриз на налогу на "Фејсбуку".