latinica  ћирилица
27/11/2014 |  12:36 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕП - Усвојена резолуција о Војиславу Шешељу

У Европском парламенту у Стразбуру данас је послије једносатне расправе усвојена резолуција о лидеру радикала Војиславу Шешељу у којој се Хашки трибунал позива да преиспита услове његовог пуштања на слободу, а српске власти да се ограде од његових изјава.
Европски парламент - Фото: архив
Европски парламентФото: архив

Предсједник парламентарне групе за Србију Едвард Кукан изјавио је на почетку расправе да предложени текст резолуције повећава тензије у региону умјесто да их спушта и да га зато неће подржати.

"Потпуно разумијем зло ратне реторике и говора мржње, поготово на Западном Балкану", рекао је Кукан, али је указао да се резолуцијом Шешељу придаје значај који он не заслужује.

"Због тога, али и зато што се у резолуцији критикује независни суд који је основао Савјет безбједности Уједињених нација, нећу подржати ову резолуцију", поручио је Кукан.

Бугарски посланик Ангел Џамбаки изразио је сличан став, указујући да су се, по његовом мишљењу, српске власти већ оградиле од Шешеља, те је резолуција непотребна.

Већина посланика, међутим, подржала је текст резолуције, а у томе су предњачили хрватски посланици, на чију је иницијативу резолуција стављена на дневни ред.

Хрватска посланица Ружа Томашић  рекла је да се о овој теми не би расправљало да су се српске власти одмах оградиле од Шешеља и изразила разочарање у рад Трибунала, за који је рекла да је "неефикасан и пристрасан".

Посланик Андреј Пленковић  рекао је да му се чини да се српски државни врх прећутно слаже са Шешељем, или да га се боји.

"У чему је проблем, предсједниче (Томиславе) Николићу, премијеру (Александре) Вучићу и министре (Ивице) Дачићу? Зашто шутите", питао је он.

Словеначки посланик Иво Вајгл истакао је да је Шешељ "метафора за злочине на простору бивше Југославије" и да ће подржати резолуцију, јер се говор мржње у данашњој Европи не смије толерисати.

Посланицима се на крају расправе, у име високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини, обратио европски комесар за хуманитарна питања, Кипранин Христос Стилијанидес, који је рекао да ЕУ "поштује одлуке Хашког суда, а Шешељеве изјаве припадају прошлости".

"Што се тиче Србије, поздрављамо посвећеност српске владе европском путу, развоју регионалних односа и сарадњи са Хашким Трибуналом, поручио је он.

У резолуцији се наводи да "Парламент снажно осуђује Шешељево ратно хушкање, подстицање на мржњу, охрабривање територијалних претензија и покушаје да се Србија скрене са европског пута".