latinica  ћирилица
27/11/2014 |  13:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Гренобл, први град у Европи који уклања рекламе са улица

Градске власти у Греноблу, у Француској, са градоначелником на челу, који се залаже за екологију, одлучиле су да са улица уклоне све рекламне паное и да умјесто њих засаде дрвеће, што у Европи досад није виђено.

Градска управа јуче је саопштила да неће обновити уговор са рекламном компанијом "ЈЦДеко", пренијели су локални медији.
"Одлучили смо да јавни простор у Греноблу ослободимо реклама и да развијемо простор за јавно изражавање", прецизира се у саопштењу.

То значи да ће из јавног простора у Греноблу нестати свих 326 рекламних паноа, од чега 227 средњег формата, 20 стубова и 64 билборда површине осам квадратних метара, који су до сада заузимали укупно 2.051 квадратни метар јавног простора, наводи француски дневник "Експрес".

Демонтирање ће трајати четири мјесеца, а рекламе ће, за сада, бити задржане само на надстрешницама на аутобуским станицама.

Умјесто демонтираних паноа, метропола у ронско-алпском региону обећава да ће засадити "педесетак младица до прољећа".

Почев од јануара, градске власти ће се, такође, састати са локалним актерима у области културе ради договора о најбољим локацијама за сађење, како би се оставило више простора за слободно, културно и градско оглашавање.

Уклањање реклама са градских улица било је обећање које је садашњи градоначелник Ерик Пиол, из странке Европа-Екологија-Зелени (ЕЕЛВ), дао током кампање уочи локалних избора прошле године, а уједно је и "европска премијера", наводе градске власти.

До сада се само бразилски град Сао Пауло усудио да са својих улица "протјера" рекламе, подсјећа француски лист.

Мањак новца у градској каси који ће услиједити као резултат овог потеза биће, како каже градоначелник Гренбола, "умногоме надомјештен већ уштеђеним буџетским средствима".
"Само између 2013. и 2014. године, град је смањио свој буџет за више од 190.000 евра", наводи се у саопштењу градске управе.

Пред наглим падом прихода од традиционалних реклама, нарочито имајући у виду конкуренцију у облику интернета, 600.000 евра које је град добијао у оквиру уговора од 2004. до 2014. године сада би, у случају продужења уговора, опало на суму од 100.000 до 150.000 евра, напомиње управа Гренобла.