latinica  ћирилица
27/11/2014 |  16:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Слава на Унесковој листи нематеријалног наслијеђа

Породична слава увршћена је на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човечанства, што представља први упис културних добара из Србије на ову листу, саопштено је из Министарства културе и информисања.

Одлуку о упису славе донио је Међувладин комитет за заштиту нематеријалног културног насљеђа, на свом редовном засједању одржаном данас у сједишту Унеска у Паризу.
"Упис на Репрезентативну листу Унеска од великог је значаја за српску културу и њено нематеријално наслијеђе", изјавила је помоћница министра културе и информисања за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте Асја Драча Мунтеан.

Како је навела, улазак на листу за Србију представља изузетну част и престиж, али истовремено значи и обавезу државе чланице да створи неопходне услове за очување нематеријалног наслијеђа на својој територији.

Србија је 2010. године ратификовала Унескову Конвенцију о заштити и очувању нематеријалног наслијеђа и исте године је почела примјена конвенције и створени су услови да Србија може да предлаже елементе нематеријалног културног наслијеђа на Унескову Репрезентативну листу.

За имплементацију конвенције задужено је Министарство културе и информисања. Номинацију Породична слава за упис на листу припремио је Етнографски музеј у Београду.
"Народни обичај прослављања домаћег заштитиника под називом слава или крсно име обликован је у српској средњевјековној држави. Данашњу обичајно-религиску форму славе практикују и припадници неких мањинских заједница", рекао је на представљању у Паризу члан Номинационог тима за упис славе у Репрезентативну листу Унеска Марко Стојановић.

Према његовим ријечима, значај славе уважава се и на индивидуалном и на општедруштвеном плану, што је штити, одржава и преноси кроз генерације као живо нематеријално наслијеђе.

Центар за нематеријално наслијеђе Етнографског музеја приложио је Унесковој комисији обимну документацију која на најбољи начин указује на значај славе у српском народу, прије свега као симбола заједништва.

Славски обред састоји се из претхришћанских, христијанизованих и хришћанских елемената, што скупа учвршћује религијски и национални идентитет и подржава културну разноликост.

Република Србија предала је на разматрање за 2015. годину номинацију за коло, за упис на Репрезентативну листу.
Поред славе и кола, у плану је још номинација, регистар нематеријалног културног наслијеђа Србије тренутно садржи 27 елемената, наводи се у саопштењу Министарства културе.