latinica  ћирилица
27/11/2014 |  16:50 | Аутор: Агенције

Рак повезан са гојазношћу?

Нова студија упозорава да пола милиона нових случајева канцера годишње има везе са вишком килограма. Здравствени ризици повезани са гојазношћу су веома добро познати, а научници сада кажу да је гојазност узрок и скоро пола милиона нових случајева рака годишње.

У студији објављеној у часопису "Лансет" наводи се да је Сјеверна Америка одговорна за највећи број нових случајева рака повезаних са гојазношћу, чак 110 хиљада, а прате је Европа и бивши Совјетски савез са по 65 хиљада.

Аутори студије очекују да ће широм свијета те бројке расти, како се буде развијала глобална економија. Они кажу да што је већи индекс тјелесне масе - односно проценат масти у тијелу у односу на висину особе - то је већи ризик од обољења као што су рак дебелог цријева, рак бубрега, панкреаса и дојке.

Истраживачи су навели да је рак епидемија и да људи треба да предузму мјере како би одржавали здраву тежину.

У САД, помоћ би могла да стигне у виду новог правила америчке владе према којем се од ланаца ресторана и биоскопа широм земље тражи да истакну количину калорија на свом јеловнику.

У наредби Управе за храну и лијекове наводи се да све установе које продају припремљену храну и имају 20 или више локација, морају да истакну број калорија у храни и напицима на јасан и упадљив начин. Компаније имају годину дана да уложе жалбе.