latinica  ћирилица
27/11/2014 |  17:15 | Аутор: Агенције

Пешкири и крпе за судове легло бактерија!

Недавно спроведено истраживање на Универзитету у Аризони је открило на 89 одсто кухињских крпа колиформне бактерије, које се иначе налазе у фекалијама и могу узроковати заразу храном и пролив, а бактерија Ешерихија коли нађена је на 26,5 одсто пешкира.

Научници истичу да су пешкири под већим ризиком од опсаде бактеријама, јер се користе да би се њима брисале руке и површине које су биле у контакту са производима од сировог меса, пише Дејли мејл.


Аутор истраживања Чарлс Герба је рекао да се зараза може раширити с једне намирнице на другу када особа обрише руке пешкиром или крпом и затим зарази друге намирнице или принесе руке устима и сама себе зарази.

Такође, коришћењем истих пешкира за брисање руку, могу се раширити бактерије и вируси и на друге чланове породице.

Стручњаци кажу да је, на жалост, чињеница и да понекад прање у машини за прање веша неће много помоћи, јер су откривене неке бактерије које су успјеле да „преживе“ и центрифугу у машини.

„Најбољи начин заштите јесте да се не користе пешкири од памука тамо гдје их користи више људи и гдје се бактерије и гљивице лако могу да пренесу с једне особе на другу“, каже Герба и додаје да би зато у јавним тоалетима требало држати папирнате пешкире за брисање руку или сушилице за руке.

Према његовим ријечима, код куће треба редовно прати пешкире, а између коришћења треба пазити да се пешкири потпуно осуше јер ће то спријечити развој микроба.

Што се тиче прања, Герб истиче да их треба прати барем једном недјељно и то на 90 степени Целзијуса, да треба користити квалитетан детерџент који убија бактерије, док за бијеле пешкире каже да се може користити и избјељивач.

Герб подсјећа да пешкире за прање лица треба прати чешће него пешкире за руке јер они могу да садрже трагове шминке, лосиона или уља.

Такође, недавно канадско истраживање је показало да су у кухињи најпрљавије кухињске крпе, од којих су многе биле контаминиране Ешерихијом коли.

Стручњаци зато истичу да кухињске крпе треба прати одвојено од доњег веша и то у води која је топлија од 60 Целзијуса.

У том смислу, важна су и правила да крпу којом се брише мокро поврће или воће треба одмах одвојите за прање, а оном којом се бришу руке не треба брисати посуђе.