latinica  ћирилица
27/11/2014 |  18:39 | Аутор: Агенције

Свједок: Младић прави официр, са свим манирима

Бивши официр Војске Републике Српске, чији је идентитет био заштићен, изјавио је данас пред Хашким трибуналом да је некадашњи командант Главног штаба ВРС генерал Ратко Младић био прави официр из правила службе, са свим манирима.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Свједок под псеудонимом "ГРМ-130", говорећи о карактеру генерала Младића, рекао је да је генералово појављивање, и разговор са војницима, њима представљало исто што и "болеснику инфузија".

Према његовим ријечима, сусрети с генералом Младићем били су неугодни, али поучни јер је генерал био велики познавалац војних прописа и инсистирао да их и команданти и командири морају добро познавати, преносе београдски медији.

"Инсистирао је на реду и раду... и да познајемо сваког војника. Није трпио да су војници необријани, нити да около ходају без оружја и прописно утегнуте опреме", рекао је свједок "ГРМ-130".

Из свједоковог исказа произлази да је, као официр ЈНА, крајем 1991. у БиХ дошао са својом јединицом и да је придодат Главном штабу ВРС у Црној Ријеци код Хан Пијеска, на чијем је челу био генерал Младић, а како је прецизирао, генерала је лично упознао 1993.

Већи дио унакрсног испитивања свједока тужиоци су обавили иза затворених врата.

Свједочење о карактеру оптуженог данас је почео и доктор Симо Билбија из болнице при Главном штабу ВРС, који ће исказ наставити у понедјељак, 1. децембра.