latinica  ћирилица
28/11/2014 |  07:57 | Аутор: ТАНЈУГ

"Мрешћење шарана" НПРС вечерас гостује у Београду

Представа "Мрешћење шарана", по тексту Александра Поповића ,у режији Егона Савина у извођењу Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке, гостоваће вечерас у Београдском драмском позоришту, на великој сцени "Раде Марковић".

Ова представа отворила је средином октобра 85. сезону НП Републике Српске. У комедији са елементима фарсе играју Жељко Стјепановић, Ања Станић, Борис Шавија, Александар Стојковић, Златан Видовић, Николина Јелисавац, Бранко Јанковић и Сандра Љубојевић.
Редитељ потписује и сценографију, а костим је осмислила Јелена Стокућа.

Према ријечима Савина, драмски опус Поповића за њега има исти значај као и дјела Шекспира или Молијера и веома је лоше што тај аутор више "није у моди".
"Како нам се догодило да изгубимо траг најплоднијем српском писцу за позориште?", запитао је он у најави представе, оцјењујући да су "неиграње и нагли заборав овог великана последица вулгарних дневнополитичких разлога, репертоарског јавашлука и паланачких комплекса наших нових позоришних руководилаца".

"Увјерен сам да ће нас будући историчари позоришта оптужити да смо оставили да чаме на полицама Ациног литерарног шпајза чудесне позоришне ђаконије небројених боја, укуса и мириса. Поповићево дјело је најбоља театарска туршија коју можете наћи код нас. Ту је и чека - неотворена, а уредно сложена, непроцјењива позоришна заоставштина", записао је Савин.