latinica  ћирилица
28/11/2014 |  10:46 | Аутор: Агенције

Оптужница за ратни злочин над Србима у Броду

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Младена Курдије, рођеног 1958. године у Славонском Броду, настањеног на подручју Задарске жупаније, држављанина Хрватске.

Курдија је оптужен да је за вријеме рата у БиХ и оружаног сукоба на подручју Брода као командант ХВО-а, сам и са другим припадницима ХВО-а починио ратни злочин над више десетина особа српске националности које су биле незаконито заточене у згради полиције у Броду и просторијама стадиона ФК Полет, у којима је незаконито заточен у нечовјечним условима већи броја особа, мушкараца и жена српске националности, различите старосне доби.

У оптужници се наводи да су жртве мучене, злостављане и премлаћиване, те да је убијено или је од посљедица премлаћивања преминуло више од 10 заробљеника, а неки од њих одведени су након чега им се губи сваки траг, да би након рата жртве биле пронађене и ексхумиране.

Дио оптужнице односи се и на силовање и сексуално злостављање већег броја жена српске националности, над којима су почињена вишеструка силовања, на различитим локацијама, као и силовања на изразито понижавајући начин, извршена пред другим затвореницима, те у једном случају пред супругом силоване жртве.

Оптужени се терети и за незаконито одвођење већег броја цивила у живи штит, гдје су трпили тешке физичке и психичке тортуре, те рањавани усљед ватрених дејстава. Оптужени се терети да је сам и са другим припадницима ХВО-а учествовао у мучењима, злостављањима и премлаћивањима заробљеника српске националности, који су мучени на изразито суров начин, те да није учинио ништа, како би спријечио мучења, силовања и сексуална злостављања заробљеника, или казнио починиоце.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. КЗ БиХ.

Ова оптужница је до сада најопсежнија оптужница подигнута у Посебном одјељењу за ратне злочине, која се односи на ратне злочине и страдања жртава српске националности на подручју Брода и Посавине. Уз оптужницу, предложено је позивање више од 30 свједока оптужбе, а приложен је врло опсежан доказни материјал од више стотина доказа. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, саопштило је Тужилаштво БиХ.