latinica  ћирилица
28/11/2014 |  11:26 | Аутор: Агенције

Путин упозорава на исламисте уочи посјете Турској

Ситуација у Сирији и даље је забрињавајућа, а активности Исламске државе и сличних радикалних група доносе ризик од даљег погоршања ситуације у тој земљи и региону, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

- Ситуација у Сирији и даље је забрињавајућа. У потпуности смо свјесни терета који је на Турској због сукоба у њеном сусједству - рекао је Путин уочи посјете Турској.

Он је додао да активности Исламске државе и других радикалних група, које су својевремено ангажовале земље Запада, које су се са њима поигравале и охрабривале их, представљају додатни ризик за цијели регион.

- Од самог почетка сиријске кризе, Русија се упорно залагала за опцију да сами Сиријци политичким средствима ријеше кризу путем интерног дијалога, без предуслова или диктата са стране - рекао је он.

Путин је истакао да је борба против терориста на Блиском истоку један од кључних приоритета за међународну заједницу.

- Сматрамо да је борба против терориста и екстремиста на Блиском истоку и у сјеверној Африци, наравно укључујући Сирију, приоритет за међународну заједницу - истакао је Путин.

Он је додао, да је Русија увјерена да се напори и борба против те опасности морају заснивати на резолуцијама Савјета безбједности УН, строгом поштовању међународног права, принципима државног суверенитета и немијешању у унутрашња питања држава.

- Веома је важно да све то треба да се уради отворено, без неких скривених планова - рекао је он, додајући да ће Русија наставити да пружа подршку владама Сирије, Ирака и других регионалних држава у борби против екстремиста.

Путин је истакао да је важно рјешавати регионалне проблеме на свеобухватан начин, на основу дубинске анализе постојећих пријетњи на Блиском истоку и у региону сјеверне Африке у свој њиховој сложености.

- Сасвим је очигледно да дугогодишњи арапско-израелски сукоб и неуспјех рјешавања палестинског проблема користе екстремисти да регрутују нове присталице, посебно међу омладином - истакао је Путин.