latinica  ћирилица
28/11/2014 |  13:13 | Аутор: РТС

Припјат, аветињски град којег је уништио Чернобиљ

Велики панорамски точак који мирује, затроване шуме, зарђали грб СССР-а и сабласно празне улице су оно што је остало од Припјата, који је напуштен након Чернобиљске катастрофе.

Ако сте се запитали како данас изгледа град који је опслуживао нуклеарну електрану у Чернобиљу, најбољи одговор даће вам Дени Кук, професионални документарни сниматељ, који је уз помоћ камере намонтиране на беспилотну летјелицу обишао Припјат.

 Снимци показују да се, упркос стравичном догађају који се десио 1986. године, природа није предала и полако заузима оно што је човјек некада од ње отео.

И док су се досад више пута појављивале фотографије, ово је први пут да је из ове перспективе снимљен град.

Дени је снимак назвао "Разгледница из Припјата, Чернобиљ" и каже да је то једно од најзанимљивијих и најјезивијих мјеста које је посјетио досад.

"Нуклеарна катастрофа, која се десила 1986. године утицала је на животе многих људи. Не могу ни да замислим колико је страшно било хиљада људи који су овде живјели“, каже Дени.

Упркос огромној количини радијације из реактора у Чернобиљу (око 400 пута више него приликом експлозије бомбе у Хирошими), Припјат се сада сматра безбједним за боравак у кратким временским интервалима, пошто су се ослобођени изотопи распали досад.

"Док сам био у посјети упознао сам много фасцинантних људи. Док сам обилазио Припјат мешала су ми се осјећања спокоја и велике узнемирености", истакао је Дени.

Видео, на коме се може видјети како Припјат изгледа данас, погледајте овдје.