latinica  ћирилица
28/11/2014 |  18:29 | Аутор: СРНА

Проблем дискриминације православних вјерника у ФБиХ

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије упозорио је данас у Босанском Петровцу да постоји проблем дискриминације православних вјерника који живе на подручју Федерације БиХ.

"Тамо гдје је примјетна дискриминација православних вјерника теже је говорити о успјешности међурелигијског дијалога. Тај проблем, нажалост, постоји", истакао је владика Атанасије у разговору са Мирјаном Ваљевац из УСАИД-а, стручним савјетником Међурелигијског вијећа БиХ Игором Кожемјакином и Гораном Бубалом из хуманитарне организације "ЦРС".

Из Епархије бихаћко-петровачке саопштено је да је Његово преосвештенство истакао да је међурелигијски дијалог умногоме условљен социјалним и друштвеним правима вјерника приликом запошљавања.

Он је саговорнике упознао о условима живота вјерника Српске православне Епархије бихаћко-петровачке на свом простору са нарочитим освртом на вјернике који живе на подручју ФБиХ, односно у Унско-санском и Ливањском кантону.

Повод за овај пријем, на иницијативу Међурелигијског вијећа, јесте УСАИД-ов четворогодишњи пројекат изградње повјерења, разумијевања и одговорности за будућност, чији је циљ побољшање услова живота вјерника свих вјероисповијести у БиХ.

Епископ Атанасије изразио је спремност да подржи међурелигијски дијалог на подручју Епархије бихаћко-петровачке који се и сада одвија под покровитељством УСАИД-а, ЦРС-а и Међурелигијског вијећа у БиХ.