latinica  ћирилица
30/11/2014 |  09:39 | Аутор: РТРС

Да ли су дјетету потребни анатомски улошци у ципелама?

На ово питање сигурно сте чули различите одговоре. И док већина љекара тврди како су анатомски улошци обавезни, други кажу како су они непотребни ако је нога здрава.

Деветомјесечни Сергеј ускоро ће направити прве кораке. Мама Сања нема дилему какве треба да буду његове прве ципелице.

- Прве ципелице, обично, као и сваки родитељ, планирамо да буду са анатомским улошком. Касније планирамо да пређемо на обућу која је са обичним улошком, рекла је мајка Сања Ковачевић.

Искуства у куповини дјечјих ципелица већ има. Старијем сину, до треће године, каже, куповала је искључиво ципеле са анатомским улошком. Данас мисли да то и није било неопходно.

- У разговору са пријатељицама које живе у иностранству видим да тамо код њих не придају толику важност ципелицама са анатомским улошком и да су и ове без анатомског улошка јако добре и исто тако квалитетне као и ове, додаје Ковачевићева.

Међутим, ципеле ипак не би требало да буду потпуно равне. Љекари кажу - свод дјечјег стопала почиње да се формира кад оно напуни двије, односно двије и по године. Због тога је важно да се дјеци, бар до треће године, купују ципеле са анатомским улошком.

- Ми преферирамо кад савјетујемо да се купује обућа да, ипак, има мало тог појачаног свода са унутрашње стране. Да не буде скроз равна ципела. Али, оно што је битно, да не буде чврста, да не буде превише ригидна, мора да дозволи флексибилност и да спријечи клизање, истакао је примаријус Александар Гајић, специјалиста ортопедије. 

Неки родитељи ипак желе да њихово дијете своје прве кораке направи босоного. Овакав став подржавају и ортопеди, јер је то, кажу, природан начин стимулације малих мишића који помажу у формирању свода стопала.

- Поготово у кући постоје различите подлоге, са тепиха на под. Дјеца реагују на тај начин што се прилагоде, односно стопало прилагоде томе. То активира те мале мишиће и то је за нас увијек корисно, наглашава Гајић.

Дакле – у кући боси, а напољу с квалитетном и удобном обућом. Али, осим удобности и квалитета, дјечја обућа мора задовољити још неке услове. То знају и трговци којима се родитељи често обраћају за помоћ приликом куповине.

- Битно је да је направљена од коже да се ногица не зноји, да има анатомски уложак и да је доста чврста, да има ојачање на пети и да држи зглоб. Значи, да стопало буде стабилно, истакла је Бранка Остојић, трговкиња.

Ипак, неким родитељима бренд је главна водиља приликом куповине дјечјих ципела. А за брендове је потребно издвојити поприлично новца.

- Цијена јесте битна, али, углавном, изнађе се. За дјецу се нађе. Тако да углавном не гледају толико цијену, додаје Остојићева.

Сања с почетка наше приче ипак испред свега ставља удобност.

- Гледамо да то буде што удобније, што квалитетније, што боље за наше дијете. А што се тиче брендова и цијене, то заиста не игра толику улогу, истакла је Ковачевићева.

Да робна марка не треба да буде приоритет - сагласни су и љекари. Флексибилан ђон, прозрачан материјал, заштита с бочне стране – неки су од услова које треба да задовољи свака дјечја ципелица.

Зато приликом куповине увијек имајте на уму да је дјететово стопало осјетљиво и подложно деформитетима ако је обувено у неадекватну обућу.