latinica  ћирилица
01/12/2014 |  13:54 | Аутор: СРНА

У БиХ регистровано 266 заражених ХИВ-ом

У БиХ је од 1986. године, када је забиљежен први случај заразе ХИВ-ом, до сада регистровано 266 заражених лица, од којих се код 135 развио АИДС, речено је у Сарајеву на округлом столу одржаном поводом 1. децембра - Свјетског дана борбе против ХИВ-а.
Сарајево: Округли сто поводом 1. децембра - Свјетског дана борбе против ХИВ-а - Фото: СРНА
Сарајево: Округли сто поводом 1. децембра - Свјетског дана борбе против ХИВ-аФото: СРНА

Шеф службе за епидемиологију Федералног завода за јавно здравство Јелена Равлија навела је да је ове године регистрован 21 ХИВ позитиван случај - 15 у Федерацији БиХ и шест у Републици Српској, од којих осам са развијеним АИДС-ом.

"Нажалост, регистроване су и три смрти које се повезују са АИДС-ом, од тога двије у Федерацији и једна у Републици Српској", додала је Равлија.

Она је прецизирала да се у БиХ ХИВ најчешће преноси путем секса, скоро 85 одсто регистрованих, док се на интравенозне кориснике дрога односи око осам одсто заражених.

"Према стопи регистрованих случајева која се задржава испод један одсто опште популације и испод пет одсто популације са ризичним понашањем, БиХ је земља са ниском стопом заражености", истакла је Равлија.

Она је изразила незадовољство ниском стопом тестирања и упозорила да је БиХ земља са изузетно присутним факторима ризика који представљају пријетњу порасту даљњег броја заражених.

"Потребно је учинити све да буду доступни тестирање, благовремена дијагностика и адекватно лијечење те да се редукују стигма и дискриминација, које за посљедицу имају страх, нејављање и пораст обољелих", поручила је Равлија.

Према ријечима пројектног менаџера УНДП ХИВ/АИДС пројекта Нешада Шеремета, у сарадњи са институцијама на нивоу БиХ и ентитета дошло се до процјене да годишње лијечење ХИВ заражених у БиХ кошта око 27 милиона КМ.

"Од тих 27 милиона држава улаже око 20 и УНДП програм око 7-8 милиона, који од 1. децембра идуће године више неће бити доступни", истакао је Шеремет и додао да су активности усмјерене на то да се домаће власти припреме да у својим буџетима узму овај недостатак.

Звјездана Јакић из удружења "Апоха", као велики проблем, навела је стигму и дискриминацију којој су изложена лица заражена ХИВ-ом и њихове породице.

"Све то утиче на смањење квалитета њиховог живота, а тиме и на њихово здравље", истакла је Јакићева констатујући да су и ХИВ заражени дио друштва као и сви остали.

Учесници скупа упутили су апел становницима БиХ, посебно ризичним категоријама, да се тестирају на ХИВ.

Округли сто у Сарајеву дио је активности које поводом Свјетског дана борбе против АИДС-а проводи УНДП у срадњи са Савјетом министара БиХ, Институтом за здравље Републике Српске и Федералним заводом за јавно здравство.