latinica  ћирилица
02/12/2014 |  21:35 | Аутор: СРНА

Отворен 19. Међународни фестивал малих сцена и монодраме

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија отворио је вечерас у Источном Новом Сарајеву 19. Међународни фестивал малих сцена и монодраме.
Горан Мутабџија - Фото: СРНА
Горан МутабџијаФото: СРНА

"Поносни смо на ову манифестацију, јер то није само фестивал Републике Српске, већ и регона. Све је почело прије 19 година у Хаџићима по визији тадашњег потпредсједника Републике Српске и предсједника Удружења књижевника Николе Кољевића", рекао је Мутабџија отварајући Фестивал.

Министра је истакао да је ријеч о манифестацији која је најзначајнија у региону за ову форму драмског исказа и да она  представља својеврсан омаж тим људима, који су имали визију стварања Српске и јачања кулуре.

"Данас је то фестивал на који се радо одазивају представе из читавог региона што је изазов и за организатора, али и за глумце", додао је Мутабџија.

Директор Фестивала Младен Јанковић рекао је да ће до 6. децембра бити одиграно пет представа и четири монодраме у извођењу глумаца позоришта из Србије, Хрватске и БиХ. Изразио је задовољство великим интересом публике у Источном Сарајеву.

Селектор Фестивала Љубо Божовић рекао је да ће публика имати прилику да види четири монодраме које су вишеструко награђивање.

"То само по себи говори о изузетном квалитету. Кад је ријеч о преставама довољно је рећи да у њима играју глумци попут Љиљане Благојевић, Соње Кнежевић, Небојше Кундачине, Михајла Јанкетића, Милана Калинића, што је гарант да ће публика уживати", рекао је Божовић.

На отварања Фестивала ансамбл Град позоришта Градишка одиграо је црну комедију "Генерална проба самоубиства" Душана Ковачевића.

Публици ће се сутра представити Ернест Берец монодрамом "Ђука Беговић", а потом ће бити приказана представа "Сокин и Босина" Милице Константиновић, док ће се 4. децембра Иво Крешић представити монодрамом "Отирач", након чега ће бити одиграна представа "Последња песма" у режији Аните Панић.

У петак ће се публици представити Иван Видосављевић у монодрами "Дневник једног лудака", а потом ће бити одиграна представа "Ко је овде идиот" у којој играју Милан Калинић, Срђан Ивановић и Менсур Габељић.

Завршног дана Фестивала у суботу, 6. децембра, Владо Керошевић извешће монодраму "Кројцерова соната" након ћега ће бити одиграна представа Славија тетра из Београда "Карамазови/сабласни ерос" у којој игра Михајло Јанкетић, након чега слиједи додјела награда и затварање Фестивала.

Организатор Фестивала је Културни центар Источно Ново Сарајево, а покровитељи су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство цивилних послова БиХ, Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и ТО града Источно Сарајево.