latinica  ћирилица
04/12/2014 |  10:22 | Аутор: РТРС

Како спријечити грипу?

Прање руку, провјетравање просторија,узимање веће количине текућине, бављење спортом, само су дио активности за спречавање грипа.

Грипа се најчешће преноси директним контактом са вирусом, зато је редовно прање руку врло ефикасна метода превенције. Када заражена особа додирне предмет, на њему вирус живи најмање 24 сата, а некада и дуже, чекајући сљедећу особу која ће додиром пренијети вирус даље. Уколико нисте у могућности одмах опрати руке, трљајте их 1 минуту једну од другу, тако ћете такође отклонити добар дио микроба.
Не дирајте лице рукама, јер вирус у Ваш организам продире кроз очи, нос и уста. Додиром очију вирус врло брзо доспијева у носну шупљину, јер између ока и носа постоји мали канал.
Пијте што је могуће више текућине, јер тиме се Ваш организам освјежава и хидрира, те истовремено испире отрове. Један од највећих "митова" који нису научно доказани јесте да здрава особа треба узимати осам чаша воде дневно. Особи која је под инфекцијом неопходно је далеко више текућине. Да бисте знали да ли узимате довољно течности, пратите боју вашег урина, уколико је свијетлији значи да узимате довољно исте.
Како је спорт неизбјежан дио здравог живота, тако је јако битан и у превентиви вируса грипе. Током физичких активности дешава се сљедеће: убрзава се рад срца које пумпа већу количини крви, убрзава се дисање, организам добива више кисеоника, а брзи проток кисеоника из плућа у крв чини да се тијело зноји. Овај процес помаже активирању одбрамбених ћелија.
Удишите што више свјежег зрака, провјетравајте просторије у којима боравите, избјегавајте гужву. Једно кихање код особе која је заражена вирусом грипе учини да се вирус одмах рашири 3-4 метра даље, јер вирус иде брзином од 160 км/сат.
Једите храну богату биљним влакнима: разлог потребе уношења хране богате биљним влакнима је зато што природне супстанце у биљној храни дају витамине, који су неопходни за борбу организма са вирусима. Зато оставите вјештачке витамине на страну и једите зелено, црвено и жуто поврће и воће.
Оставите цигарете: статистика показује да се особе које много пуше чешће разболијевају. Дим цигарете исушује дисајне путеве, чиме се продор вируса олакшава. Чак и ако сте пасивни пушач, ослабљујете имуни систем. Постоје врло осјетљиве и танке длачице које прекривају мукозу у носу и плућима, и кад се покрећу чисте вирусе прехладе и грипе из дисајних путева и зато стално морају бити влажне – но, под утицајем духанског дима, оне се исушују. Експерти тврде да једна цигарета дневно може паралисати ове длачице 30 – 40 минута.