latinica  ћирилица
10/12/2014 |  13:37 | Аутор: klix.ba

Харвард направио пилулу за мршављење?

Тим Харвардових истраживача на челу са Чедом Кауеном открио је два молекула која претварају бијеле масти у смеђе, што доводи до мршављења, објавили су научници са Харварда 8. децембра.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Вјероватно често чујете како не постоји магична пилула коју ћете попити и која ће вам истопити килограме, кажу да су здрава исхрана и вежба једини начин да истопите масне наслаге. Међутим, чини се да није тако.

Истраживачи са Харварда тврде да су пронашли начин како да лоше масти претворе у добре, што ће помоћи људима да изгубе тежину.

Научници са Харвардовог Института за матичне ћелије (Harvard Stem Cell Institut) направили су "први корак ка проналаску пилуле која може да замијенити покретну траку". Управо тим ријечима они су описали свој изум.

Наиме, тим љекара је, наводи се у њиховом саопштењу, пронашао хемијско једињење које има потенцијал да лоше масне ћелије претвара у добре. Бијеле ћелије су оне лоше, а смеђе су добре, објашњавају научници.

Тако бијеле масне ћелије чувају вишак енергије, односно калорије које циркулишу у криви, и користе их као гориво за мишиће. Ове ћелије такође играју велику улогу у развоју гојазности, дијабетеса типа два, болести срца и других болести везаних за гојазност, док смеђе ћелије масноће користе за генерисање топлине.

Смеђе масноће или смеђе масне ћелије могу смањити количину масти у крвотоку. Оне заправо смањују ниво триглицерида, отпорност на инсулин и на крају свега помажу при топљењу лоших масти.