latinica  ћирилица
10/12/2014 |  15:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови стандарди у лијечењу тешког губитка слуха код дјеце

Дјеца која на рођењу не реагују на звук могу да чују и да науче да говоре ако им се на вријеме уграде слушни имплантати, поручили су данас стручњаци и позвали родитеље да се јаве у специјализоване установе које ће им пружити помоћ.

Директор Клинике за оториноларингологију и максилофацијалну хирургију Клиничког центра Србије проф. др Ненад Арсовић рекао је да се у Србији, према процјенама, годишње роди један до три промила дјеце са слушним оштећењем, од којих један промил има тешко оштећење слуха које може да се отклони уградњом кохлеарних имплантата.

Од 2003, кад су на клиници почеле да се раде такве операције, слух је рехабилитовало петоро одраслих, као и 105 дјеце којима је набавку импантата у највећем броју финансирао Републички фонд за здравствено осигурање, рекао је он на конференцији за новинаре аустријске компаније Мед-Ел, која је један од највећих произвођача слушних апарата у свијету.

Проблем је у томе што се родитељи тешко одлучују за такву врсту лијечења и одлажу га, а то је губитак за дијете, рекао је др Арсовић и објаснио да слушне имплантате треба уградити што раније јер дјеца могу да разумију језик и уче да говоре само ако чују.

- Та деца могу да постигну и много више", рекао је он и представио десетогодишњу Миљану Ђорђевић из Гњилана, којој је уградио кохлеарни имплантат кад је имала 18 мјесеци.

Ова девојчица је рекла новинарима да воли да свира клавир, да је освајала награде на међународним такмичењима и да, кад одрасте, намјерава да постане пијаниста.

Представник компаније Мед-Ел др Евалд Турнер рекао је да најјефтинији кохлеарни имплантат кошта 7.900 евра али да, ако се гледа из другог угла, треба питати колико кошта ако се он не угради.

Оцјењујући да широм свијета постоји велика потреба за слушним имплантатима, он је навео податак да њих користи мање од десет одсто људи којима су потребни.