latinica  ћирилица
16/12/2014 |  09:56 | Аутор: Данас

Клајн: Ћирилица ће постати архаично писмо

Академик и лингвиста Иван Клајн оцијенио је да ћирилица као писмо неће нестати у потпуности, али да јој пријети опасност да постане архаично писмо.

Коментаришући посљедње истраживање које је показало да 47 одсто становника Србије пише латиницом, у односу на 36 одсто оних који користе ћирилицу, Клајн је рекао да га то не изненађује јер је процес "одумирања ћирилице" почео још 1918. године.

"Била је заједничка држава гдје се у већини користило латинично писмо. Тај тренд се проширио и на Србију, а наставио и послије Другог свјетског рата. Посљедња истраживања показују да ученици у средњој школи данас више користе латиницу која је потребна за енглески, латински...", рекао је Клајн за лист "Данас".

Напомињући да би држава морала да предузме озбиљну акцију како би сачувала ћирилично писмо, Клајн је оцијенио да она није заинтересована за то.

Према његовим ријечима, сви јавни списи и званични документи требало би да буду на ћирилици.

"На приватну употребу писма се не може утицати. Али, ако се овакав тренд настави, ћирилица ће постати архаично писмо", истакао је Клајн.

Резултати истраживања показују да млади много више користе латиницу него ћирилицу.

Особе животног доба од 20 до 29 година латиницу користе чак 47 одсто више него ћирилицу, док су старије особе окренуте ћирилици и њих скоро 60 одсто старости од 70 до 75 година користи ћирилицу као главно писмо.