latinica  ћирилица
17/12/2014 |  10:37 | Аутор: РТРС

НСРС: Изабрана нова Влада РС и потпредсједници парламента

Народна скупштина Републике Српске са 44 гласа за и 37 против изабрала је нову Владу Републике Српске.

1:30 Oкончана је Трећа посебна сједница НС РС, на којој је изабрано руководство и радна тијела парламента. 

1:09 За потпредсједника НСРС једногласно изабран Ненад Стевандић (СДС).

1:07 За потпредсједника НСРС једногласно изабран Сенад Братић (Коалиција "Домовина").

00:51 Почела Трећа посебна сједница. У првој тачки дневног реда посланици бирају потпредсјeднике НСРС. Сједницу можете пратити на програму РТРС-а.

00:41 Окончана друга посебна сједница НСРС. Након десетоминутне паузе почеће Трећа посебна сједница на којој ће се бирати радна тијела НСРС

00:29 Предсједница владе и министри положили свечану заклетву.

00:27 Изабрана нова Влада РС -ЗА гласало 44 народаних посланика, 37 против.

00:24 За предсједика Владе РС изабрана је Жељка Цијвновић. За ову одлуку гласало је 44 народаних посланика док је 37 било против.

00:23 Предсједник НСРС Недјељко Чубриловић је на крају расправе рекао да је било 42 дискусије и 47 реплика

00:03 Окончана расправа. Мандатарка Жељка Цвијановић у завршној ријечи одговара посланицима на ставове изнесене у расправи. Пратите уживо на програму РТРС

23:26 У току је посљедња дискусија. Очекује се завршна ријеч мандатарке. Сједницу можете пратити овдје.

22:30 За расправу је пријављено још шест народних посланика. Посебну сједницу НСРС можете пратити овдје

21:45  Посланик СНСД Весна Јунгић рекла је Цвијановићева у експозеу врло одговорно навела гдје су слабости и проблеми и да је дат фокус на битне области које ће одредити квалитетет живљења.

Посланик ПДП Славиша Марковић рекао је да ова странка неће подржати избор нове Владе Српске, између осталог, и због што је у претходном периоду вођена лоша фискална политика.

Посланик СНСД Лука Петровић напоменуо је да је главна ријеч у експозеу "реформе", додајући да се наглашава и истрајавање на започетим инвестицијама које ће довести до развоја и повећања запослености.

Посланик СДС Наде Планинчевић рекао је да је у првом дијелу експозеа дата позитивна оцјена стања у Српској "из перспективе комодитета оних који су на власти". Према његовим ријечима, други дио дефинише бројне проблеме и задатке које треба да уради будућа Влада Српске, чиме је демантована позитивна оцјена из првог дијела.

20:30 Посланик СНСД Милан Ковач оцијенио је да експозе мандатара може да добије пролазну оцјену, јер је реформски. .

Ковач сматра да посланици опозиције нису ништа конструктивно предложили и да се још налазе у предизборној кампањи.

Посланик СДС Борис Јеринић тврди да је СНСД, предводећи власт у Српској, до сада начинио катастрофалне грешке.

20:04 Још није окончана расправа о експозеу мандатарке и саставу нове Владе Републике Српске. За расправу је пријављено још 18 народних посланика. Посебну сједницу НСРС можете пратити овдје.

19:18 Пренос Посебне сједнице НСРС можете пратити на овом линку  Опширан извјештај о току данашње сједнице гледајте у Дневнику 2.

 

18.40 Посланик СНСД Вања Бајић рекао је да би ситуација у Српској била много боља да није било поплава, које су зауставиле економски опоравак. Бајић је оцијенио да је мандатар дао добар експозе.

Посланик НДП Здравко Крсмановић сматра да владин програм рада треба да буде допуњен доношењем закона о равномјерном развоју Републике. Критиковао је критиковао што је у експозеу најављена градња аутопута до Ливањског кантона, вриједности 600 милиона евра, док су, како је рекао, многи регионални и магистрални путеви у појединим регијама постали макадамски.

Посланик СДС Славко Дуњић рекао је да је у здравственом систему дошло до "поремећаја надлежности између сегмената који чине тај систем". Сматра да здравственом систему Српске пријети колапс и да би сви требало да се укључе у рјешавање проблема у здравству, као и да би требало сазвати тематску сједницу Народне скупштине посвећену здравству.

17:05 Након редовне паузе настављена расправа о експозеу мандатарке Жељке Цвијановић. За дискусију је пријављено још 26 народних посалника. Сједницу можете пратити на програму РТРС-а

15.08 Посебна сједница НС РС биће настављена након завршетка редовне паузе, у 17 часова. Пратите пренос на РТРС.

15.07 Шеф Клуба посланика СНСД Радован Вишковић истакао је да је у експозеу мандатара за састав нове Владе Српске Жељке Цвијановић препозната потреба да се пажња усмјери ка привреди и нагласио да је потребно сачинити и регистар парафискалних намета, те да је експозе добро написан и да треба да буде преточен у економску политику за наредну годину.

Посланик СДС Ненад Стевандић оцијенио да се Српска налази у веома тешкој ситуацији због лошег рада Владе Српске од 2006. године, као и да је експозе мандатара, који је данас представљен у парламенту, лоше написан.

Шеф Клуба посланика ПДП Бранислав Бореновић сматра да у експозеу нема конкретних приједлога за рјешавање тешке ситуације у Републици Српској.

12.50. Почела обједињена расправа о експозеу и предложеном саставу Владе. За дискусију су се пријавила 33 посланика.

12.01. Получасовна пауза на захтјев СДС-а. 

12.00. Мандатарка завршила подношење експозеа.

 11.45.

Мандатарка предложила нови састав Владе. У новој Влади биће девет нових министара.

Осам министара долази из СНСД-а. МУП ће водити Драган Лукач, актуелни министри здравља и финансија Драган Богданић и Зоран Тегелтија остају у својим ресорима, као и министар пољопривреде Стево Мирјанић, грађевинарства Сребренка Голић и науке Јасмин Комић.

У Владу се враћа Антон Касиповић сада као министар правде. Економски односи повјерени су Златану Клокићу. Министар за избјегла и расељена лица остаје ХДЗ-ов кадар Давор Чордаш.

ДНС је добио три министарства: Лејла Решић наставља да води ресор локалне самоуправе, Неђо Трнинић министарство саобраћаја,а просвјете Дане Малешевић.

У Влади ће бити и четири министра СП, министар индустрије Петар Ђокић, министар рада амиленко Савановић,Јасмина Давидовић министрака породице,омладине и спорта и министар туризма Предраг Глухаковић. 

11.40.

Побољшати ефикасност рада јавног сектора

Мандатар за састав Владе РС Жељка Цвијановић рекла је да је потребно значајно побољшати ефикасност рада јавног сектора, а да су проблеми нарочито изражени у правосуђу и другим институцијама које се баве имовинским и уговорним односима у привреди.

"Реформа јавног сектора подразумијева успостављање ефикасније и ефективније јавне управе, што доводи до уштеда у јавној потрошњи, а тиме и боље алокације јавних средстава", рекла је Цвијановићева представљајући експозе посланицима у Народној скупштини Републике Српске.

11.30.

Подршком привреди до њеног растерећења

Политика подршке привреди има за циљ њено растерећење, стварање повољнијих услова за пословање и реформу тржишта рада, што ће омогућити веће запошљавање и већи привредни раст, који је основа за бољи животни стандард грађана, истакла је мандатар за састав Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

"Свјесни смо да ће провођење мјера за опоравак и нови раст привреде бити најважнији и најтежи задатак нове владе. Без привредног раста дугорочно нећемо успјети у потпуности консолидовати јавне финансије, нити провести реформу јавног сектора", рекла је Цвијановићева представљајући данас експозе посланицима у парламенту Српске.

Она је нагласила да ће основне мјере за опоравак привреде и подстицај привредног раста бити реализоване стимулативном пореском политиком, растерећењем и побољшањем ликвидности привреде.

"Мјере ће бити реализоване и јавним инвестицијама, реформом тржишта рада, побољшањем економског и социјалног положаја радника, унапређењем стечајног поступка и политике у пољопривреди", појаснила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, у оквиру подршке привреди, Влада ће и у 2015. години задржати стимулативну пореску политику, односно најниже пореске стопе у домену директног опорезивања имовине и доходака грађана и привредних субјеката.

"Растерећење привреде провешћемо првенствено кроз растерећење обавеза за рад за новозапослене раднике на одређени временски период. Очекујемо да ће ово мотивисати предузећа да запосле нове раднике, уз смањење обавеза према Републици за новозапослене", каже Цвијановићева.

11.20.

Циљ изградња стабилне економије

Мандатарка за састав Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла да ће најважнији циљ нове владе у наредном четворогодишњем периоду бити изградња стабилне економије са позитивном стопом привредног раста, који обезбјеђује дугорочни раст животног стандарда грађана и повећање запослености.
Цвијановићева је навела да ће кључне реформске области нове Владе бити политика подршке опоравку привреде и новом привредном расту, реформа јавног сектора, фискална консолидација и европске интеграције.

"Наш циљ је да, реализацијом планираних политика и реформи, изградимо ефикаснију и ефективнију јавну управу, која ће пружати квалитетније и брже услуге грађанима, уз нижу `цијену коштања`. Уједно, да додатном фискалном дисциплином, унапређењем процеса наплате свих јавних прихода и појачаном контролом трошења јавних средстава, обезбиједимо уштеде у јавној потрошњи, а тиме и додатне изворе за подршку привреди", рекла је Цвијановићева представљајући експозе посланицима у парламенту Српске.

Она је нагласила да ће бити обезбијеђена додатна подршка привреди и повећање запослености у реалном сектору, растерећењем привреде, укидањем парафискалних давања, те растерећењем рада на новозапослене раднике.

10.50.

Мандатарка за састав Владе Српске, Жељка Цвијановић, подноси експозе.

10.30.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић дао паузу од 15 минута, на захтјев Клуба посланика СНСД-а.

10.15.

Јасна Лукић и Милан Ковач /СНСД/ и Добрила Дринић /СП/, положили заклетву и потврђени им посланички мандати.

Посебна сједница НСРС

Мандати су им додијељени, јер су раније мандате вратили Зоран Тегелтија, Драган Богданић /СНСД/ и Петар Ђокић /СП/.

Посебној сједници присуствују потпредсједник Српске Рамиз Салкић, представници Републике Српске у институцијама БиХ, међународних институција и вјерских заједница.

Након ове посебне сједнице заказана је још једна на којој би требало да буду изабрани потпредсједници парламента Српске и чланови радних тијела.

Пренос засједања НСРС можете пратити овдје.