latinica  ћирилица
17/12/2014 |  16:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Сутра отварање моста "Михајло Пупин" у Земуну (ФОТО, ВИДЕО)

Предсједник Владе Србије Александар Вучић и премијер Народне Републике Кине Ли Кећијанг, који борави у званичној посјети Србији, сутра ће отворити мост Земун - Борча. Свечаном отварању моста присуствоваће и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Већ одомаћеног назива "Кинески", мост који је добио име по Михајлу Пупину, градила је као главни извођач кинеска компанија "Чајна роуд анд бриџ корпорејшен", а дио је Северне магистралне тангенте која ће повезати Коридор 10 са Зрењанинским путем и измјестити теретни саобраћај из центра Беграда.

Радови на мосту Земун-Борча почели су крајем октобра 2011. године. Нови мост је дугачак 1.507 метара, широк 29,1 метара и висок 22,8 метара. Главни распон моста је дуг 362 метра.

Приступне саобраћајнице ће бити дугачке укупно 21,6 километара и дио од Зрењанинског пута до Панчевачког пута биће завршен у септембру 2015. године. Тај мост ће бити веза са путним Коридорима 10 и 11.

На првом мосту изграђеном на Дунаву након 79 година, који је спојио обале Земуна и Борче, успјешно су обављена пробна оптерећења и тај велелепни инфраструктурни објекат заједно са 10 километара приступних саобраћајница је спреман за отварање.