latinica  ћирилица
18/12/2014 |  09:14 | Аутор: Агенције

САД: Отказана премијера филма Интервју због пријетњи

Њујоршка премијера филма Интервју који говори о измишљеном планирању атентата на лидера Сјеверне Кореје Ким Џонг Уна, отказана је због пријетњи мистериозне групе хакера.
Глумачка постава филма "Интервју" - Фото: Beta/AP
Глумачка постава филма "Интервју"Фото: Beta/AP

Хакерска група која је себе назвала "Чувари мира" објавила је саопштење у којем обећава “горку судбину“ за оне који буду ишли да гледају филм "Интервју", који треба да почне да се приказује широм сјеверне Америке 25. децембра, пренио је Глас Америке.

У кратком саопштењу написаном на граматички неисправном енглеском језику, група подсјећа на терористичке нападе у САД 11. септембра 2001, а затим упозорава грађане да се држе подаље од биоскопа у којима ће се приказивати овај филм.

Уз то, објављена је још једна рунда приватних порука послатих електронском поштом, како изгледа, генералног директора продукцијске куће Сонy Пицтурес, Мајкла Линтона.

Секретаријат за унутрашњу безбједност САД анализира поруку, али увјерава јавност да "нема поузданих обавјештајних информација које би указале на активну пријетњу биоскопској публици", преноси Глас Америке.

Сонy Пицтурес је одлучио да настави са дистрибуцијом како је и планирано, али се неће мијешати у одлуке биоскопа да откажу приказивање филма. До сада је најмање један ланац биоскопа то и урадио.

Касно синоћ, други велики ланац Ландмарк Цинемас, отказао је премијеру филма заказану за четвртак у свом биоскопу у Њујорку.

Главни глумци Сет Роган и Џејмс Франко, који у филму тумаче новинаре регрутоване од стране ЦИА-е да убију сјевернокорејског лидера, јуче су такође отказали појављивање у јавности.

Пјонгјанг је похвалио хакерске нападе као "праведан чин", али тврди да није умијешан у то.