latinica  ћирилица
18/12/2014 |  15:20 | Аутор: СРНА

Сва Толстојева дијела доступна на интернету!

На интернету су објављена сва дјела Лава Николајевича Толстоја у 90 томова, за сада само на руском језику, али је могуће да у будућности на истом сајту буде објављен и превод на енглески.
толстој.ру - Фото: Screenshot
толстој.руФото: Screenshot

 

Током годину и по дана волонтери који су радили на пројекту "Цијели Толстој - једним кликом" пребацили су дјела Толстоја у електронски облик.

Данас су на сајту "tolstoy.ru" за бесплатно преузимање доступни како томови тако и појединачна Толстојева дјела у неколико различитих формата - укупно 761 електронска књига.

Организатори овог пројекта су Државни музеј Лава Николајевича Толстоја, музеј-кућа "Јасна Пољана" и софтверска фирма ""ABBYY Rusija".

Руководилац и иницијаторица пројекта је Фјокла Толстој, потомак великог писца и сарадник Музеја Толстоја.

Највећу вриједност ове дигитализоване библиотеке представљају дневници, биљежнице и писма Лава Толстоја, који су раније били доступни само у штампаном издању његових цјелокупних дјела.

Тако је остварен сан самог Толстоја да његови текстови буду доступни свима.

Сам писац се још за живота одрекао ауторских права. Дигитализована библиотека почиње његовом реченицом: "Прештампавање је дозвољено без накнаде".

Ипак, иако се Толстој одрекао ауторских права, нико није укинуо ауторска права на преводе његових дјела.

Према ријечима Фјокле Толстој, организатори су спремни да преговарају са преводиоцима и да исти подухват остваре бар на енглеском језику.