latinica  ћирилица
18/12/2014 |  15:55 | Аутор: СРНА

Сребреница - Отворена фабрика пелета (ВИДЕО)

У Зеленом Јадру код Сребренице данас је отворена фабрика за производњу пелета "Еко-М".
Фабрика пелета "Еко-М" у Зеленом Јадру код Сребренице - Фото: СРНА
Фабрика пелета "Еко-М" у Зеленом Јадру код СребреницеФото: СРНА

Замјеник директора фабрике Марица Симић рекла је да се тренутно производи 400 тона пелета мјесечно, а да ће са инсталисањем нове купљене пресе производња бити повећана на 1.000 тона пелета.

"Око 80 одсто производње пласирамо на тржиште ЕУ, односно у Италију, Словенију и Аустрију, и нешто у Грчку, а планирамо проширити тржиште и на Њемачку и Холандију", прецизирала је Симићева.

Власник, Холанђанин Маријус де Вилт, који је фабрику у цијелости откупио и оспособио за производњу, изразио је задовољство због тога што је фабрика окружена сировином и најавио нова улагања и запошљавање још 10 радника, чиме би тај број био повећан на 35.

За набавку и уградњу филтера на фабричке димњаке и уређење уложено је око милион марака и, како је речено приликом отварања фабрике, добијене су све потребне дозволе за рад, јер су испуњени сви законски услови који се односе на заштиту околине, а што је био проблем који претходни власници нису рјешавали, па им је инспекција заустављала производњу.

Честитајући нови почетак рада фабрике, начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић изразио је очекивање да ће ово бити подстицај за нове инвеститоре да дођу у Зелени Јадар и покрену производњу, јер на овом подручју постоји већи број празних производних хала које имају потребну инфраструктуру за организовање производње.

Фабрика је претходних година промијенила више власника. Ријеч је о некадашњој фабрици за производњу украсног камена, која је прије 15-ак година приватизована и њена дјелатност је промијењена у дрвопрерађивачку.

Након полугодишњих припрема, пробног рада и инсталисања опреме ради задовољавања прописаних услова за добијање сагласности и дозволе за рад, данас је озваничен почетак рада и производње у овој фабрици.

У Сребреници се очекује да ће се фабрика, која је више пута почињала и обустваљала рад, напокон стабилизовати и континуирано радити у наредном периоду, што је циљ и њеног власника.

У другој фази нови власник намјерава запослити још 10 до 20 радника за обраду техничког дрвета, производњу евро-палета и дрвеног угља, што су веома тражени производи на западном тржишту. Циљ му је да нађе поуздане партнере за субвенционисање производње, да би што прије кренуо у другу фазу рада и проширења производног програма и обима производње.

За планирани обим производње овој фабрици годишње ће бити потребно око 60.000 метара кубних дрвета, што сребреничко Шумско газдинство "Дрина", према садашњем обиму сјече и експлоатације шуме, не може обезбиједити, па Вилт сировину намјерава обезбјеђивати и из других шумских газдинстава и од власника приватних шума са подручја регије Бирач.

Зелени Јадар је прије рата био дрвопрерађивачки центар са 1.600 запослених гдје се производио намјештај, паркети и други артикли од дрвета. Та индустријска зона сада је празна и очекују се инвеститори да би се објекти сачували од пропадања и покренули неки производни програми.