latinica  ћирилица
18/12/2014 |  16:20 | Аутор: Независне

Бицикл који упозорава на опасност направљен у Холандији

Први "паметан бицикл" чије сједиште и ручице управљача вибрирају као упозорење на опасност на путу, представљен је у Холандији, с циљем да се смањи број удеса у којима учествују старе особе.

"Све више старијих људи користи бицикл. Зато нам треба овакав бицикл, који ће помоћи да се смањи број повреда старих људи, омогућавајући им да користе ову врсту кретања", изјавила је у понедјељак за АФП холандска министарка за инфраструктуру, Мелани Шулц.

Развијен по наруџби Владе у истраживачком институту ТНО, бицикл који покреће струја из батерије, очекује се да ће бити у продаји кроз двије године, по цијени од 1.700 до 3.200 евра, пише Блиц.

Тежак 25 килограма, прототип је опремљен радаром под управљачем и камером на задњем блатобрану.

Ти уређаји су повезани с малим компјутером који возача вибрирањем сједишта упозорава на приближавање опасности отпозади, или вибрирањем управљача, ако опасност долази сприједа.

Бициклиста може бежичном мрежом повезати свој рачунар с рачунаром бицикла, те добити и друга упозорења и обавјештења током вожње.

Ако друго возило долази отпозади, бициклиста ће добити и информацију о смјеру кретања тог возила, да му не би био на путу.

"Несреће се често десе када се бициклиста окрене да погледа уназад, или када се успаничи јер га неко претиче великом брзином", рекао је за АФП Морис Квакернат, један од истраживача који су укључени у пројекат, нагласивши да се та технологија већ користи у аутомобилској индустрији.

Холандија има више бицикала - 18 милиона, него становника (мање од 17 милиона). У Холандији се годишње прода милион нових бицикала, а та земља има 25.000 километара бициклистичких стаза.

Бициклима ипак и даље расте популарност, те они стварају и саобраћајне гужве, а проблеми су паркирање и несреће.

Током 2013. године, у тој земљи је погинуло 184 бициклиста, од којих су 124 била старија од 65 година, указује статистика Холандије.